Refinanţările, "soluţia câştigătoare" după o nouă creştere a IRCC. Ratele pot scădea cu sute de lei
Cresc din nou ratele celor care au luat împrumuturi după anul 2019. IRCC, indicele de care depind aceste credite, se măreşte din nou, începând cu 1 octombrie. Abia de anul viitor am putea vedea primele scăderi, asta după ce Banca Naţională va decide să opereze mai multe reduceri ale dobânzii-cheie.
De Mădălina Chiţac la 30.09.2024, 19:41Luna octombrie vine cu o majorare pentru ratele calculate în funcţie de indicele IRCC. Acesta ajunge la 5,99%, cea mai mare valoare de când a devenit referința pentru creditele acordate persoanelor fizice.
"IRCC-ul este decalat cu două trimestre. Deci acum s-a făcut o medie a dobânzilor cu care s-au împrumutat băncile între ele în perioada aprilie-iulie, deci înainte de reducerile de dobândă de politică monetară. Şi atunci nu a prins aceste dobânzi mai scăzute", Irina Chițu, director comparator bancar finzoom.ro.
Luna octombrie vine cu o majorare pentru ratele calculate în funcţie de indicele IRCC
La un credit ipotecar de 250 de mii de lei, luat pe o perioadă de 30 de ani, rata creşte de la 2.077 de lei la 2.100 de lei. Deci 23 de lei în plus. Dacă ar fi să ne raportăm însă la ultimii trei ani, creşterea ratei pentru acelaşi credit dependent de IRCC e uriaşă: de peste 800 de lei.
- IRCC creşte de la 1 octombrie. Cât va ajunge rata la un împrumut de 250.000 de lei pe 30 de ani
- SONDAJ: IRCC creşte iar. Vă gândiţi să faceţi o refinanţare?
- Cum au reușit mulți români să-și reducă rata și perioada creditului. Există și un cost, dar este recuperat...
- Efectele scăderii indicelui ROBOR. Când se micşorează şi ratele românilor care au dobânzi calculate la IRCC
Oricum, nici pentru cei care au rămas la ROBOR veştile nu sunt extraordinare. Indicele stagnează de ceva vreme, însă e sub IRCC. Ar putea să scadă şi mai mult, dacă BNR mai taie din dobânda cheie.
Rămâne acum de văzut dacă Banca Naţională a României va mai reduce în acest an dobânda cheie. Mai are două şedinţe în care ar putea să facă acest lucru, în octombrie şi în noiembrie. În cel mai optimist scenariu, dobânda cheie ar putea să scadă până la 6%.
În ianuarie, indicele IRCC va ajunge în jurul valorii de 5,6%
"S-ar putea, dacă procesul dezinflaţionist merge bine, cu încă 100 de puncte de bază anul viitor. Şi cam aici se va opri scăderea de rată de dobândă. Apoi probabil BNR va aştepta să vadă rezultatul majorărilor de taxe şi impactul acestora. Nu cred că ne-am mai putea aştepta la rate de dobândă cum au fost înainte de pandemie. Adică de 1-2%.", spune Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România.
În ianuarie, indicele IRCC va ajunge în jurul valorii de 5,6%. Până atunci, cei care au credite pot apela la dobânzile fixe.
"Refinanţările cu dobândă fixă mai mică decât aceşti indici bancari este soluţia câştigătoare. Poţi câştiga sute de lei la rată sau să-ţi perioada unui credit ipotecar cu câţiva ani", spune Irina Chițu, director comparator bancar finzoom.ro.
Băncile au început să vină cu oferte sub indicii ROBOR şi IRCC, adică sub 5%.