Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Efectele scăderii indicelui ROBOR. Când se micşorează şi ratele românilor care au dobânzi calculate la IRCC

Vești bune pentru românii care au credite în lei, luate înainte de mai 2019. Indicele ROBOR, în funcţie de care sunt calculate ratele, a scăzut puternic într-o singură zi, după decizia BNR de a reduce, din nou, dobanda-cheie. Dacă ieri valoarea lui era de 5,80%, astăzi a ajuns la 5,59%, arată datele Băncii Naţionale. Este cel mai mic nivel pe care indicele l-a înregistrat în ultimii doi ani și trei luni. Nu la fel de bucuroși sunt însă cei care au credite mai noi cu dobândă variabilă, calculate în funcție de IRCC. Aceştia vor plăti rate mai mici abia de anul viitor. Și asta pentru că indicatorul reacționează cu două trimestre mai târziu fața de decizia BNR.

de Redactia Observator

la 08.08.2024 , 18:02

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut joi la 5,59% pe an, de la 5,80% pe an în şedinţa precedentă, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Indicele ROBOR, la cel mai mic nivel din ultimii 2 ani și 3 luni

La începutul anului, indicele ROBOR la trei luni era 6,21%, iar pe 3 ianuarie 2023 a fost 7,56%.

Vezi și

Indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la 5,63% pe an, de la 5,85% în şedinţa anterioară, iar ROBOR la 12 luni a coborât la valoarea de 5,66%, de la 5,89%.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2024, în scădere faţă de cel din trimestrul anterior, de 5,90%.

În luna mai 2019 a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, actul normativ a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Ştiri economice » Efectele scăderii indicelui ROBOR. Când se micşorează şi ratele românilor care au dobânzi calculate la IRCC