Antena Meniu Search
x

Curs valutar

IRCC creşte de la 1 octombrie. Cât va ajunge rata la un împrumut de 250.000 de lei pe 30 de ani

Nu se anunţă vremuri prea bune pentru cei care au credite la bancă. IRCC creşte din nou de maine, de la 1 octombrie. Iar asta înseamnă că cei care s-au împrumutat după 2019 ar trebui să se pregătească deja de rate mai mari.   

de Mădălina Chiţac

la 30.09.2024 , 13:30

Indicele IRCC creşte din nou, de mâine. Valoarea sa ajunge la 5,99%, aşa că cei care au împrumuturi şi depind de acest indice vor plăti în perioada următoare rate puţin mai mari, cu câteva zeci de lei în comparaţie cu luna precedentă.

Spre exemplu, la un împrumut de 250.000 de lei, luat pe o perioadă de 30 de ani, rata creşte la de la 2.077 de lei la 2.100 de lei. Dacă facem o comparaţie cu ultimii trei ani, cel care a luat un astfel de împrumut şi care e dependent de acest indice, plăteşte în plus 800 de lei. Robor la trei şi la şase luni stagnează şi ne aşteptăm să-şi menţină tendinţa şi pe viitor.

BNR să reducă dobânda cheie la următoarea şedinţă de politică monetară în această lună şi în noiembrie. Însă acest lucru nu se va reflecta prea curând în ratele pe care le plătim. 

Vezi și

În luna mai 2019 a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, actul normativ a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare. 

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Întrebarea zilei
IRCC creşte iar. Vă gândiţi să faceţi o refinanţare?
Observator » Ştiri economice » IRCC creşte de la 1 octombrie. Cât va ajunge rata la un împrumut de 250.000 de lei pe 30 de ani