Românii ar trebui să plătească facturi mai mici din aprilie. Plafonarea preţurilor la gaze şi curent ne va costa până la 10 miliarde de euro
Guvernul a adoptat astăzi ordonanţa de urgenţă care plafonează preţurile de pe piaţa energiei. Aşa că din aprilie, românii ar trebui să plătească facturi mai mici. Dacă la energie electrică trebuie să se încadreze într-un consum bine stabilit pentru a beneficia de aceste măsuri, la gaze naturale nu există niciun plafon, adică toţi consumatorii vor plăti acelaşi preţ.
De Mădălina Chiţac la 19.03.2022, 01:15Toată lumea va beneficia de preţurile plafonate. La gaze naturale, pentru clienţii casnici nu mai există limită de consum. Adică, indiferent de cât vor consuma, vor plăti un preţ fix de 0,31 lei/kWh. În schimb, la energie electrică, preţul mic e condiţionat de un consum mic. Vom plăti 0,68 lei pe kWh pentru un consum lunar între 30 şi 100 de kWh . Peste acest prag, preţul creşte. "Chiar şi această plafonare la 0,8 pe kWh pentru consumatoriul casnic care consumă între 100 şi 300 de kWh...nu este un preţ mic. Acum mai bine de un an, preţul pe care îl plătea era undeva la 0,5-0,6 lei pe kWh", a declarat Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie.
Aceste măsuri vor costa statul român până la 10 miliarde de euro
Şi firmele au parte de preţuri plafonate, dar mai ridicate. La companii, situaţia e diferită. La energie electrică, nu există limită de consum, însă preţul a fost reglementat la 1 leu pe kWh. La gaze naturale însă, companiile vor plăti un preţ de 0,37 de lei pe kWh, dar vor trebui să se încadreze într-un consum anual de cel mult 50.000 de MWh. "Este vorba de acele companii care folosesc gazul pentru a se încălzi, în general, nu în procesele tehnologice. Cei care utilizează gazul natural în procese tehnologice nu vor intra în această schemă", a declarat Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie.
Aşa că riscă să plătească de două-trei ori mai mult. Iar asta se va traduce fie în multe falimente, fie în scumpirea produsele puse pe piaţă de aceste societăţi. Şi companiile care furnizează energie pot avea probleme financiare mari. "Dacă nu se fac plăţile în termen, asta poate duce la un dezechilibru pe piaţă. Frunizorii fie vor interveni cu măsuri abuzive, ca cea în care îţi solicită plata în avans. Fie vor intra în faliment", a declarat Cristina Păun, expert FEL România.
Specialiştii din energie spun că preţurile vor continua să crească. "Trebuie să luăm măsuri, să investim în eficienţă energetică, în izolarea locuinţei, în a adopta metode de încălzire mai eficiente pentru a ne pregăti pentru un viitor în care energie va fi mai scumpă", a declarat Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie. Aceste măsuri vor costa statul român până la 10 miliarde de euro.