Antena Meniu Search
x

Video Cum se aplică plafonarea prețurilor la gaze și energie, de la 1 aprilie. La curent, românii vor plăti în funcție de cât consumă

Plafonarea pentru încă un an a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale urmează să fie adoptată astăzi, în şedinţa de Guvern. Coaliţia de guvernare s-a pus de acord cu forma finală a proiectului şi a luat o decizie şi în ceea ce priveşte gazele naturale: nu va mai exista un prag de consum.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 18.03.2022, 13:48

Vezi și

În teorie ar trebui să plătim facturi mai mici atât la energie cât și la gaze naturale. În practică, însă rămâne de văzut ce se va întâmpla din aprilie, când intră în vigoare noile măsuri din energie. Au rămas aceleași plafoane la energie electrică, adică vom plăti 0,68 lei/kWh la un consum maxim de 100 de kWh/lună, 0,8 lei/kWh la un consum între 100 și 300 de kWh/lună, respectiv 1 leu/kWh pentru consumatorii noncasnici.

În schimb, la gaze naturale, nu mai există prag de consum la clienții casnici, care vor plăti 0,31 lei/kWh, în timp ce consumatorii industriali vor plăti 0,37 lei/kWh, la o limită de consum anual de 50.000 MWh.

Pe cine avantajează plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică

Silvia Vlăsceanu, specialist energie: ”Orice plafonare este în avantajul unor clienţi. Nu vor beneficia de plafonare toţi clienţii casnici. Vor beneficia cei care sunt atenţi cu consumul”.

Pe acelaşi subiect

Madalina Chitac, reporter Observator: ”Vom plăti un preţ plafonat la energie electrică doar dacă ne vom încadra într-un anumit consum. Spre exemplu, dacă vom consuma între 30 şi 100 de kWh lunar, vom plăti un preţ de 0,68 de lei pe kWh. În schimb, dacă vom consuma între 100 şi 300 de kWh lunar, vom plati 0,8 lei pe kWh.

Peste trei milioane de clienţi ar urma să se încadreze în consumul lunar de sub 100 de kwh.

Silvia Vlăsceanu, specialist energie: ”Vor mai fi probabil 20-25% care se vor încadra şi între 100 şi 300 de kwh. Peste 300 cu siguranţă vor fi 25, poate 30% din consumatorii casnici care nu se vor încadra”.

Facturi în funcție de consum, la energie electrică

Asta se traduce în peste două milioane de clienţi care vor plăti facturi mai mari, din aprilie. Adică facturi duble. Pe timp de vară, în cazul în care consumul de energie electrică va fi mai mare, e foarte posibil ca numărul celor care nu se încadrează în consum să crească.

18% din consumul unei locuinţe este alocat iluminatului. 25% este înregistrat de aparatele electronice, cum ar fi televizoarele sau laptop-urile. La acestea, se mai adaugă electrocasnicele. Un frigider, spre exemplu, consumă 27 kWh pe lună, iar o maşină de spălat 1 kWh per spălare. Specialiştii spun că, pentru un consum mai mic, ar trebui să ţinem cont de câteva lucruri.

Adrian Vintilă, reprezentant FEL România: ”Putem foarte simplu să economisim cel puţin 250 de lei la nivel de an doar dacă eliminăm consumul în stand by al acestor echipamente. Înseamnă, simplu, să scoatem din priză echipamentele atunci când nu le folosim. Dacă înlocuim becurile clasice cu cele LED, cel puţin 90% din consumul aferent iluminatului poate fi salvat”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Cum se aplică plafonarea prețurilor la gaze și energie, de la 1 aprilie. La curent, românii vor plăti în funcție de cât consumă