Românii care au trecut de la ROBOR la IRCC încep să regrete. Experţii anunţă rate mai mari şi cu 1.000 de lei de la anul
Au trecut de la ROBOR la IRCC, dar acum le e teamă de ce urmează. ROBOR la trei luni este în continuă scădere, mai ales de când băncile au fost luate în vizor de Consiliul Concurenței. Problema de acum înainte va fi IRCC-ul, despre care analiștii spun că anul viitor va avea o creştere şi mai mare.
De Mădălina Chiţac la 02.12.2022, 19:26Peste 29.000 de români au trecut de la ROBOR la IRCC în primele opt luni ale acestui an, din dorinţa de a plăti rate mai mici. Şi aşa s-a şi întâmplat. Numai că, după ce indicele în funcţie de care se calculează costul creditelor a ţinut-o din maxim în maxim istoric, acum ROBOR-ul a început să scadă.
ROBOR, la cel mai mic nivel din ultimele 4 luni. Valoarea IRCC este în creştere
"ROBOR-ul a ajuns la cel mai mic nivel din ultimele 4 luni, 7.79%. Asta în timp ce IRCC-ul are valoarea de 4,06%. La început de 2023, economiştii se aşteaptă să ajungă la 6%, pentru ca în al doilea trimestru din 2023 IRCC-ul să fie chiar de 8%", spune Mădălina Chiţac, reporter Observator. "Valoarea IRCC-ului o să crească, o să depăşească, din estimări, valoarea ROBOR-ului. ROBOR-ul o să scadă", a explicat Camelia Grădinaru, consultant financiar.
Asta înseamnă rate mai mari pentru toţi cei care au făcut trecerea de la ROBOR la IRCC. Dacă ne raportăm la un credit de 350.000 de lei, pe 30 de ani, valoarea actuală pentru rată ar fi de 2.260 de lei. În contextul în care IRCC-ul o să crească până la 8%, vom avea o rată de 3.240 de lei. "Ele sunt surori. ROBOR şi IRCC. Calculul este diferit. Este mai în spate. Întâi se calculează o altă medie, faţă de ROBOR", precizează Adrian Mitroi, profesor de economie.
- Cei care au trecut de la ROBOR la IRCC încep deja să regrete. Câţi români ar fi afectaţi
- 7 milioane de români, obligaţi să îşi schimbe contorul. Din 2023 vor fi şi taxaţi cu 3-4% în plus pe factură
- Preţul gazelor, creştere puternică pe 1 decembrie. Valul de frig care a lovit Europa va arăta cât de pregătită...
Cei care au trecut deja de la ROBOR la IRCC nu mai pot face o altă schimbare. Aşa că vor trebui să plătească ratele, calculate în funcţie de indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor.
Ce sfaturi au economiştii
"Niciodată să nu-şi bazeze o decizie, un depozit sau un credit pe dobândă sau fixă, ROBOR sau IRCC. Euro sau dolar. Oricare din deciziile astea ţi se pare că este câştigătoare pe moment, dar pe durata lungă a unui credit genul acesta de decizie favorabilă acum se va întoarce", susţine Adrian Mitroi, profesor de economie.
"Singura soluţie bună pentru cei care au făcut trecerea şi anul viitor vor fi afectaţi de această creştere a IRCC-ului este să facă o refinanţare pe euro, pe o perioadă scurtă de 3 ani, cu dobândă fixă", crede Camelia Grădinaru, consultant financiar.
În urmă cu o lună, Consilul Consurenţei a deschis o anchetă la băncile care stabilesc indicele ROBOR, pentru a vedea modul în care s-au făcul calculele. "Dacă vom constata încălcarea legii, vom aplica sancţiuni. Care sunt mari, vorbim de zeci de milioane de euro. Cei păgubiţi pot să fie despăgubiţi într-o acţiune ulterioară în instanţă", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedinte Consilul Concurenţei.
La începutul anului, ROBOR-ul era în jur de 3%. A depăşit însă 8% în luna august.