Anunțul făcut de Consiliul Concurenței, după ce a finalizat inspecțiile la cele 10 bănci care ar fi manipulat ROBOR-ul
Consiliul Concurenței a anunțat joi că a finalizat inspecțiile inopinate efectuate la cele 10 bănci participante la stabilirea ratelor de referinţă ROBID/ROBOR.
Potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenței, inspecțiile s-au derulat în cadrul investigației privind posibile înțelegeri între cele 10 bănci pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR la un nivel cât mai ridicat, în cadrul procedurii de „fixing”.
"Astfel, investigația vizează activitatea băncilor pe piața monetară interbancară desfășurată în cadrul procedurii de fixing, precum și cea desfășurată în intervalul de 15 minute după efectuarea <fixingului>, respectiv atragerea și plasarea depozitelor interbancare de către băncile participante la stabilirea ratelor de referință ROBOR/ROBID la nivel național", se arată în comunicat.
Băncile s-ar fi înțeles să fixeze cât mai sus rata dobânzii
Reprezentanții Consiliului Concurenței susțin că potenţiala practică anticoncurenţială afectează întreg teritoriul României, indicele ROBOR stabilit de cele 10 bănci fiind o componentă a ratei pentru creditele în lei cu dobândă variabilă acordate persoanelor fizice înaintea datei de 2 mai 2019 şi a creditelor în lei cu dobândă variabilă acordate persoanelor juridice din toate sectoarele economice.
Documentele ridicate în cadrul inspecțiilor inopinate se află în analiza autorităţii române de concurenţă. „Legea concurenței interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească, în special cele care stabilesc prețuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare”, se mai arată în comunicatul Consiliului Concurenței, potrivit Mediafax.
Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰