Antena Meniu Search
x

Cei care au trecut de la ROBOR la IRCC încep deja să regrete. Câţi români ar fi afectaţi

Românii care au făcut trecerea de la ROBOR la IRCC încep deja să regrete alegerea făcută. Indicele ROBOR la trei luni este în continuă scădere de când băncile au fost luate în vizor de Consiliul Concurenţei. Asta în timp ce nici estimările pentru IRCC nu sunt dintre cele mai optimiste pentru anul viitor. Analiştii economici spun că sunt şanse mari, atenţie, ca spre jumătatea anului viitor IRCC să depăşească ROBOR. 

de Redactia Observator

la 02.12.2022, 12:42

Vezi și

Cei care regretă trecerea de la ROBOR la IRCC nu prea mai au nimic de făcut în afară de a plăti ratele la bancă pentru că nu mai pot face o altă trecere de la IRCC înapoi la ROBOR. Băncile nu mai permit acest lucru, transmite  Mădălina Chiţac,reporter Observator.

Indicele Robor la 3 luni a ajuns vineri  la 7,78%, adică la cel mai mic nivel din ultimele 4 luni iar indicele IRCC este de 4,06%. Analiştii economici estimează că în perioada următoare indicele IRCC va continua să crească. La începutul anului 2023 am putea avea un IRCC de 6% iar în al doilea trimestru din 2023 acest indice ar putea ajungă la 8%, adică să depăşească valoarea actuală a ROBOR.

La începutul anului 2022, ROBOR avea o valorea de 3,02% iar pe 1 august a depăşit 8%. Este şi motivul pentru care românii cu credite s-au speriat şi au trecut la IRCC. Sunt peste 26.000 de români care au trecut de la ROBOR la IRCC în primele 8 luni ale acestui an. 

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut uşor vineri, la 7,78% pe an

Pe acelaşi subiect

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut uşor vineri, la 7,78% pe an, de la 7,79% pe an, marţi, conform datelor publicate de Banca Naţională a României. La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la 7,98% pe an, de la 8,01% pe an, în timp ce ROBOR la 12 luni a ajuns la 8,23% pe an vineri, de la 8,24% pe an în 29 noiembrie.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 4,06% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,65%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Cei care au trecut de la ROBOR la IRCC încep deja să regrete. Câţi români ar fi afectaţi