Antena Meniu Search
x

Video Cu cât au scăzut ratele românilor după discursul lui Isărescu și ancheta Consiliului Concurenței. Guvernatorul BNR a acuzat băncile că au sărit calul în ceea ce priveşte ROBOR

Decembrie vine cu o nouă explozie a preţurilor. Banca Naţională a României anticipează o inflaţie de peste 16% pentru finalul acestui an. De vină sunt scumpirile din energie şi războiul din Ucraina, care a dat peste cap toată economia lumii. Şi în următorii doi ani ne aşteaptă cheltuieli mai mari pentru utilităţi, alimente sau combustibili. Nici ratele pentru creditele în lei nu vor scădea semnificativ.

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 14.11.2022, 20:59

Vezi și

Calculele Băncii Naţionale arată că urmează alte câteva luni cu preţuri mari în toate sectoarele.

Greta Neagu, reporter Observator: "Prognoza Băncii Naţionale a României este că vom încheia acest an cu o inflaţie de 16,3%, urmând ca abia din 2023 aceasta să scadă şi să ajungă undeva, spre final de an, la 11%. Cele mai bune veşti sunt pentru 2024 când, în sfârşit, am putea avea, din nou, o inflaţie de o cifră."

Adrian Codîrlasu, CFA România: "Aceşti factori ne dau cumva indicaţia că am cam ajuns la vârful inflaţiei.Factori pozitivi: preţul gazului metan a scăzut puternic în Uniunea Europeană. De asemenea, energia electrică a scăzut. Se tranzacţionează chiar şi sub preţul plafonat de Guvern."

Românii spun că în faţa rafturilor şocul inflaţionist se simte mult mai puternic decât arată statisticile.

Pe acelaşi subiect

"Cred că toată lumea simte. Când te duci la cumpărături în magazine la alimente; acolo da, simţim schimbările sau impactul e cel mai puternic."

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: "Am pus situaţia din noiembrie 2019 când România era campioană, cu cea mai mare rata a inflaţiei şi, pe parcursul a trei ani, ne-am îmbunătăţit situaţia comparativ."

Ce se va întâmpla cu ratele în perioada următoare?

Cei care se întreabă ce se va întâmpla cu ratele lor în perioada următoare primesc un răspuns clar de la Banca Centrală.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: "Lumea aşteaptă ca dobânzile să scadă şi mesajul nostru: nu pot să scadă până când nu scade inflaţia. Nu suntem aici să vindem iluzii populaţiei, fiecare trebuie să-şi facă calculele cu seriozitate."

Cine a luat un credit de 350.000 de lei, adică 70.000 de euro, cu rate egale pe 30 de ani, plătea acum un an 1.930 de lei pe lună. La începutul acestui an aceeaşi rată a crescut la 2.024 de lei, iar în noiembrie, când ROBOR ajunsese la 8,19 la sută rata s-a majorat cu încă 1.266 de lei. Odată cu declaraţia guvernatorului cum că băncile au sărit calul în ceea ce priveşte ROBOR, dar şi a investigaţiei începute de Consiliul Concurenţei privind o potenţială înţelegere între bănci, indicele de calcul a scăzut la 8% - minimul ultimelor 30 de zile. Şi, odată cu asta, şi rata a scăzut cu 50 de lei.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: "În definitiv, cum a spus un contemporan celebru, nimeni nu a luat credit în România cu pistolul la tâmplă. Este o opţiune să iei sau să nu iei credit şi îţi asumi şi nişte riscuri."

Ce le recomandă BNR celor cu credite?

Camelia Grădinaru, broker de credite: "Sfatul pe care putem să îl dăm este să aştepte o scădere. Dacă nu este un credit ce necesită o urgenţă este mai bine să aşteptăm. Soluţia pentru clienţii care au luat un credit înainte de iulie 2020 în lei, raportat la ROBOR sau IRCC- pot refinanţa acest credit, astăzi, cu un grad de îndatorare de 40% faţă de 20% cât este pe euro şi, bineînţeles, cu dobândă fixă în primii trei sau cinci ani."

BNR le recomandă românilor să se împrumute în euro doar dacă îşi câştigă veniturile în această monedă. Altfel, îşi asumă riscuri pe termen lung. Guvernatorul a ţinut să le amintească celor care au credite că trebuie să se obişnuiască cu dobânzile mari. În paralel, BNR ia în calcul să preia de la ANPC atribuțiile de protecție a consumatorilor de servicii financiare pentru că acum legea nu îi permite să intervină pentru a apăra drepturile consumatorilor. 70% dintre împrumuturile private sunt acordate în moneda naţională, potrivit băncii centrale.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: "O zi bună, inflație scăzută, ROBORUL stabil și numai bine!"

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri economice » Cu cât au scăzut ratele românilor după discursul lui Isărescu și ancheta Consiliului Concurenței. Guvernatorul BNR a acuzat băncile că au sărit calul în ceea ce priveşte ROBOR