Românii ies tot mai rar la restaurant şi mănâncă mai puţin. Cum au fost adaptate meniurile după explozia preţurilor
Explozia preţurilor are efecte în lanţ: unul din doi români iese mai rar la restaurant. Oamenii sunt mult mai atenţi la ceea ce comandă sau pur şi simplu mănâncă mai puţin, arată datele unui studiu recent. Bucătarii s-au adaptat noilor reguli ale pieţei și au adăugat în meniu mâncăruri mai accesibile la preţ.
De Andreea Gherasim la 25.11.2022, 19:48Preparatele-vedetă înainte de criză sunt înlocuite acum cu mâncăruri mult mai ieftine chiar şi în restaurantele de top. "Românii comandă cel mai des paste când vin la restaurant. Se axează în general pe preparate care sunt mai accesibile la preţ", a declarat Alex Sabo, bucătar. Românii ies la restaurant cel mult o dată pe lună. În timp ce un procent de 21% spun că ies în oraş de aproximativ 3 ori pe lună. Pe de altă parte 94% dintre români sunt de părere că preţurile au crescut în restaurante. "Oamenii ies la restaurant, dar nu mai cheltuie atât de mulţi bani. Deşi s-au scumpit ingredientele foartte mult, atât ingredientele cât şi utilităţile, noi am ales să mergem pe aceleaşi costuri, cât şi aceeaşi calitate", a declarat Alex Sabo, bucătar.
Sunt şi români care au bani, dar nu au timp să iasă în oraş
Sunt şi români care au bani, dar nu au timp să iasă în oraş. Mulţi s-au apucat de gătit acasă, mai ales în pandemie când restaurantele erau închise. Iar ajutor le-au fost reţetele online. Gina Bradea este una dintre cele mai urmărite bucătărese de pe platformele de socializare. "Şi ieşitul la restaurant cu prietenii sau o seară romantică împreună cu iubitul are farmecul ei. Nu aş renunţa la ieşitul la restaurant. Dar gătitul acasă este exact cum am spus mai devreme - economie, sănătate pentru că ştii ce pui în oală şi îţi poţi permite să pui cele mai bune ingrediente", a declarat Gina Bradea, creator de conţinut.
Studiul realizat de o platformă de rezervări la restaurante mai arată că oamenii încearcă să facă economie şi atunci când ies în oraş. Astfel, 35% aleg mâncăruri mai ieftine, 23% renunță la desert, iar 12% comandă feluri de mâncare pe care le pot împărți cu partenerul.