Românii, revoltaţi după ce au văzut cât costă 1 kg de corcoduşe în piaţă. "Sunt gratis la noi pe stradă"
Fructele copilăriei, corcoduşele, au ajuns subiectul unor ample dezbateri pe internet în aceste zile. Şi asta după ce un internaut susţine că le a găsit în piaţă la preţ de cireşe...49 de lei. De aici a apărut o altă dispută, ce sunt de fapt corcoduşele: zarzăre sau caise?Specialiştii vin cu răspunsurile în materialul următor.
De Redactia Observator la 19.05.2023, 19:33O imagine cu lăzi de corcoduşe a devenit virală pe internet după ce preţul afişat în fotografie este de 49 de lei kilogramul. Fructele ar fi aduse din Turcia. Poza a stârnit imediat zeci de reacţii şi comentarii. "Au uitat să pună virgula în preţ între 4 şi 9?" se întreabă un internaut. "Sunt gratis la noi pe stradă", anunţă un altul.
Reporterii Observator au plecat pe urmele fructelor "de lux". În cea mai mare piaţă din România, o caserolă de corcoduşe care are în jur de 200 de grame costă 5 lei. Asta înseamn că un kilogram ajunge să coste cât unul de căpşuni 20 de lei sau cât o caserolă de zarzăre.
Care este diferenţa dintre zarzăre şi corcoduşe ?
Pornind de la fotografia de pe internet, o altă dezbatree s-a încins în mediul virtual. Ce sunt corcoduşele? Sunt zarzăre? Ce sunt zarzărele? Sunt caise verzi sau corcoduşe necoapte? În fucnţie de zona georgrafică fiecare crede altceva. Explicaţia ştiinţifică vine de la specialişti.
Specialist: Corcoduşă roşie, prunus cerasifera. Prunus cerasifera cu fruct verde. Şi asta e prunus armeniaca. Din prunus armeniaca avem forma sălbatică şi oamenii îi zic zarzăr. El mănâncă o caisă, aruncă sâmburele în grădină. Anul viitor iese un cais şi îi zice zarzăr.
Cosmin Mihai, Facultatea de Horticultură din Bucureşti: Apar confuzii mai ales în zona Munteniei, în zona de sud. Sunt oameni care spun corcoduşului zarzăr, corcoduşul este o altă specie. 11.39 Diferenţa este destul de mare, pentru că la corcoduşe fructele sunt mai mici, sunt lipsite de pufozitate, în schimb caisele sunt mult mai mari.
Ingrid Tîrziu, reporter Observator: În această perioadă găsim corcoduşi peste tot în oraş. Dacă fructele lor sunt prea scumpe sau nu le mai găsim în magazine, le putem lua direct din pom. La fel ca în copilărie.
Dilema continuă şi în pieţe
Client: Zarzări am văzut, dar ei scriu caise. Şi nu sunt caise! Îmi plac, dar nu le-am văzut. Iar eu am copac în curte, deci voi vedea.
Cosmin Mihai, Facultatea de Horticultură din Bucureşti: Termenul de zarzăr este atribuit în general ca denumire populară, uneori ca regionalism pentru caisele obţinute din sămânţă, sau aşa numiţii caişi sălbatici şi în general fructele sunt mai micuţe, nu au pulpă foarte mare. Este vorba despre aceeaşi specie.
Indiferent de cum sunt numite, un lucru e cert: corcoduşele şi au făcut loc în bucătăria românească în preparate pentru toate gusturile: de la borş, la chisăliţă cu mălai. Şi mai simplu, în unele zone corcoduşele se mănâncă cu sare.
Nutriţioniştii spun că fructele copilăriei, corcoduşele, sunt o sursă bună de vitamina C şi vitamina B.