Românii ar putea primi în plus 138 de lei. Ministrul Muncii vede creşterea salariului minim pe economie ca pe o "majorare consistentă"
Salariul minim pe economie ar urma să crească la anul. Nu vă imaginaţi însă că angajaţii vor primi prea mulţi bani. Nici măcar 150 de lei nu vor lua în plus. Marii beneficiari sunt, de fapt, bugetarii care au deja salarii mari. Iar statul îşi trage şi el porţia lui. Salariu mai mare, impozit la fel.
De Mădălina Chiţac la 28.09.2021, 20:081,6 milioane de români câştigă mai puţin de 1.400 de lei, bani de care abia reuşesc să supravieţuiască. Acum autorităţile promit un salariu minim...puţin mai mare. 10 procente. Cu atât ar urma să crească salariul minim pe economie de la 1 ianuarie 2022, dar momentan nu e nimic sigur. Vorbim doar despre o propunere făcută de guvernanți. Cât înseamnă 10 procente? Momentan salariul minim net e de 1.380 de lei. Dacă se aplică această creștere de 10 procente, ar înseamnă că românii să primească în plus 138 de lei.
''O sumă destul de mică, dar orice ban în plus e binevenit.''
Iar dacă unii se bucură de fiecare leu în plus, alţii cred că e doar praf în ochi.
''10 procente...o nimica toată. E o bătaie de joc.''
- Guvernul a propus creşterea salariului minim cu 10,9%, de la 1 ianuarie. 1,97 milioane de români ar beneficia de...
- Lipsa educaţiei financiare goleşte buzunarele de la un salariu la altul. Sfaturi pentru un buget echilibrat: cum...
- Gabriela Firea, avertisment către premierul Florin Cîţu: "Creşterea salariului minim trebuie să fie mai...
Adrian Negrescu, analist economic: E doar o măsură de imagine. Cei 100 de lei promişi la salariu nu vor rezolva sărăcia.
Ministrul Muncii vede creşterea salariului minim pe economie ca pe o "majorare consistentă"
De la vârful Ministerului Muncii lucrurile se văd tocmai pe dos.
Raluca Turcan, ministrul Muncii: E o majorare consistentă. Şi predictibilă, pe o formulă care se va regăsi mai mulţi ani de acum înainte.
O formulă de calcul care se bazează pe rata inflaţiei, productivitatea muncii, salariul mediu, brut dar şi creşterea economică.
Bogdan Hossu, lider sindicate: În conditiile actuale, s-ar putea să fie complet insuficient.
Ce-i puţin pentru săraci e mult pentru ceilalţi. Principalii beneficiari ai măririi salariului minim sunt bugetarii. Mai ales cei care au deja salarii consistente.
Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei: Soluţia creşterii salariului minim brut înseamnă, de fapt, o creştere a tuturor salariilor bugetarilor. Salariile bugetarilor sunt toate exprimate în termeni de multipli din salariul minim.
Salariul premierului creşte cu 1.587 de lei. El primeşte de 11,5 ori mai mult decât un angajat pe salariul minim. Iar un parlamentar ia de nouă ori mai mult. Bucurie şi pentru cei cu pensii speciale. Cresc şi ele. Creşterea din buzunarul românului aduce mai mulţi bani şi la bugetul de stat.
Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei: Atunci cand creşte salariul minim, statul ia mai mulţi bani din mediul privat.
Sterică Fudulea, secretar general CNIPMMR: Angajatul va primi 138 de lei, iar statul 112 lei. Împărţim jumate - jumate cu statul.
Doar că nu toată lumea îşi va permite creşterea. 50 de mii de oameni ar putea rămâne fără locuri de muncă, pentru că firmele nu-şi vor mai permite să-i plătească. Impactul bugetar al creşterii salariului minim în 2022 este de 1,8 miliarde de lei.