Ruleta locurilor de muncă în pandemie. Prosperă afacerile din IT, retail și industria alimentară, însă HORECA este la pământ
Economia României are două viteze. Şi cel mai dur resimt acest lucru angajaţii. În vreme ce multe domenii merg cu frâna trasă, cu patronii care îşi ţin angajaţii acasă sau îi concediază, sectoarele care au prosperat în criză se extind.
De Andra Mitu la 11.04.2021, 21:12- Sunt zeci de mii de locuri de muncă disponibile în IT, retail, industrie alimentară ori call center
Şocul produs pe piaţa muncii a dus la creşterea concurenţei pentru un job nou. O singură platformă înregistrează lunar peste un milion de aplicări. După un an plin de incertitudini, candidatii se orientează către companii stabile, flexibile, dar care să le ofere și posibilitatea de creștere în carieră. Pachetul salarial este și el important, dar nu mai este în prim plan.
Costel Gâlcă, avocat specializat piaţa muncii: În măsura în care ai rate la bancă și ai și o familie de întreținut, este fundamental să ai un loc de muncă. Sunt foarte mulți salariați pentru care siguranța locului de muncă este mai presus și de nivelul salarial.
Merg bine afacerile din domeniile IT, retail și curierat
70 000 de noi locuri de muncă au fost scoase la bătaie doar pe o singură platformă de recrutare, în primele trei luni ale anului. Majoritatea, în domeniile câştigătoare în criză: IT, retail, call center, curierat.
Adrian Dragomir, manager companie IT: Noi am crescut anul trecut sau de când a început pandemia cu 25 de colegi noi. Am dublat numărul de colegi în aceasta perioadă.
Majoritatea patronilor angajează numai oameni cu experienţă. Nu-şi mai permit să investească şi în cursuri de calificare, astfel că tinerii îşi fac mai greu loc pe piaţa muncii.
Locurile de muncă sunt foarte greu de găsit, majoritatea cer experiență, iar eu sunt un student în anul doi, mai am până să ajung să mă specializez.
Nimeni nu te angajează dacă nu prea ai experiență, mai ales dacă ești foarte tânăr.
Greu este şi pentru cei care lucrează în HORECA, sector îngenunchiat în ultimul an. Patronii nu doar că nu fac angajări, mulţi anunţă angajaţii să îşi caute de muncă în altă parte.
Am tovarăși, colegi de școalp, liceu, care lucrezp în HORECA și sunt la pământ. Unii sunt acasă de anul trecut.
În februarie număram aproape 500.000 de şomeri, cu 126.000 mai mulţi decât în perioada similară din 2020. Rata somajului a urcat la 5,7%