Scad preţurile locuinţelor. Cele mai ieftine şi cele mai scumpe zone din Bucureşti: costul pe metru pătrat
Scade numărul tranzacţiilor imobiliare, scad încet şi preţurile caselor şi apartamentelor. Dezvoltatorii sunt îngrijoraţi, iar analiştii trag semnale de alarmă. Inflaţia, creşterea dobânzilor la creditare şi situaţia din Ucraina îi fac pe mulţi potenţiali cumpărători să renunţe la visul de a deveni proprietari.
De Greta Neagu la 18.06.2022, 20:26Preţurile apartamentelor au crescut în Capitală, dar şi în celelalte mari oraşe din ţară până când au depăşit puterea de cumpărare a multor români interesaţi să se mute într-o locuinţă nouă. Dacă la finalul pandemiei lucrurile păreau că se aşază pe făgaşul normal, războiul din Ucraina şi inflaţia de aproape 15% la care s-a ajuns au pus din nou piedică în calea tranzacţiilor. În acest moment, viitorul imobiliarelor este incert. "Vin în această perioadă ratele de dobândă ridicate care reduc apetitul de a cumpăra pe credit. Preţurile rămân ridicate, dar pe tranzacţii mai puţine", explică Adrian Codârlaşu, CFA România.
Prețurile apartamentelor în București
În cele mai accesibile zone din Capitală, preţul pe metrul pătrat construit a ajuns undeva la 1.100 de euro. În zonele exclusiviste, însă, acesta sare de 4.000 de euro pe metrul pătrat. Prin comparaţie, anul trecut apartamentele noi erau mai ieftine cu 10, chiar 14 la sută. Sunt şi analize de piaţă care arată că, în luna mai, preţurile din Capitală au înregistrat o scădere de 5,2%. În zona Ghencea se vând printre cele mai ieftine locuinţe în Bucureşti. În Giuleşti şi Pantelimon, preţurile pe metrul pătrat sunt undeva la 1.200 de euro, iar în Drumul Taberei sau Berceni urcă spre 1.400 de euro. La polul opus, cele mai scumpe zone rămân Dorobanţi, Tineretului, Ştefan cel Mare, Aviaţiei şi Floreasca - unde apartamentele se vând la preţuri cuprinse între 2.300 şi 5.000 de euro pe metrul pătrat.
"Oamenii, deja, sunt foarte săraci. La preţurile care sunt acum, nu ştiu dacă-şi mai permite cineva să cumpere un apartament", crede un român. "Suntem aşa, ca un fel de bulă, cum eram în 2008, atunci. Adică, totuşi, e o diferenţă destul de mare între dobânzi, venituri, inflaţie. Mă aştept undeva la o criză din punctul ăsta de vedere. O scădere. Probabil că da, din momentul în care se va întâmpla ceva financiare, cred că da", mărturiseşte un altul.
- Creditele imobiliare încep să se prăbuşească. Problema care apare la apartamentele de peste 70.000 de euro
- Au scăzut prețurile la apartamentele din București în luna mai? Cele mai ieftine cartiere din Capitală
- Topul chiriilor în România, după doi ani de pandemie. Prețurile sunt în creștere, în marile orașe
Perspective de viitor. Scenarii pentru piaţa imobiliară
Analiştii spun că preţurile locuinţelor ar putea scădea mai mult în situaţia în care economia va fi şi ea frânată. "O stagnare, da. Este posibilă. Va depinde cu economia în viitor. Într-o economie care creşte preţurile pot stagna, dar mi-e greu să cred că vor scădea. În cazul unei recesiuni, da. Atunci vom putea vedea şi scăderi de preţuri", spune Adrian Codârlaşu, CFA România. "În calitate de dezvoltator, dacă nu reuşeşti să vinzi cu cât ai construit plus un profit nu are sens să vinzi şi atunci nu au de ce să scadă cu adevărat. Dar are sens să fie o stagnare, pentru că numărul clienţilor este din ce în ce mai mic", a precizat Alexandru Adam, broker imobiliar.
Într-un raport recent, Banca Centrală Europeană a arătat că preţurile locuinţelor din zona euro sunt supraevaluate cu aproximativ 15%, în comparaţie cu producţia economică globală şi cu chiriile. Analiştii estimează o scădere cu 1% a preţurilor pentru fiecare creştere de 0,1 a ratelor la creditele ipotecare.
Imobiliare. Cele mai ieftine zone din Bucureşti
- Imobiliare Bucureşti. Preţuri Ghencea: 1.100 euro/mp
- Imobiliare Bucureşti. Preţuri Giulești: 1.219 euro/mp
- Imobiliare Bucureşti. Preţuri Pantelimon: 1.258 euro/mp
- Imobiliare Bucureşti. Preţuri Drumul Taberei: 1.379 euro/mp
- Imobiliare Bucureşti. Preţuri Berceni: 1.385 euro/mp
Imobiliare. Cele mai scumpe zone din Bucureşti
- Imobiliare Bucureşti. Preţuri Dorobanți: 2.361 euro/mp
- Imobiliare Bucureşti. Preţuri Tineretului: 2.376 euro/mp
- Imobiliare Bucureşti. Preţuri Ștefan cel Mare: 2.653 euro/mp
- Imobiliare Bucureşti. Preţuri Aviației: 3.411 euro/ mp
- Imobiliare Bucureşti. Preţuri Floreasca: 4.425 euro/mp