Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 115 LIVE TEXT. Volodimir Zelenski, la doar câțiva kilometri de front: a vizitat orașele Odessa și Nikolaev

Război Rusia - Ucraina, ziua 115. Continuă luptele aprige în Severodoneţk. Ucraienenii spun că duc un "război de gherilă" pentru că încă nu primesc suficient echipament din Occident. Între timp, a fost negociată evacuarea în siguranță a sutelor de civili care se adăpostesc la uzina chimică Azot din oraș, iar președintele Zelenski a anunțat eliberarea paramedicului Iulia Paievska, capturată de ruşi în urmă cu trei luni la Mariupol. Într-un discurs susținut la Sankt Petersbourg, Vladimir Putin a vorbit de o "nouă ordine mondială" și a promis că va îndeplini toate "sarcinile" invaziei ruse în Ucraina. Liderul rus a spus că Rusia se va dezvolta ca o economie deschisă și nu va păși niciodată pe calea izolării, în ciuda sancțiunilor impuse de Occident.

de Redactia Observator

la 18.06.2022, 21:44

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - prezent, aici

UPDATE 21:35. După Nikolaiev, Volodimir Zelenski a mers şi la Odessa

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mers, sâmbătă, şi la Odessa, după ce a făcut o vizită în Nikolaiev.

Potrivit site-ului preşedinţiei ucrainene, în timpul vizitei în regiunea Odessa, Zelenski a văzut baza militară şi poligonul de acolo şi a decorat angajaţi ai Ministerului de Interne.

Pe acelaşi subiect

La Odesa, Volodimir Zelenski a participat la o şedinţă cu privire la situaţia din regiune. Maksim Marcenko, şeful administraţiei militare regionale, le-a prezentat participanţilor la reuniune măsurile pentur apărarea regiunii. În plus, s-au discutat metode de organizare a unui coridor pentru exportul produselor agricole şi industriale din porturile din regiunea Odessa.

În porturile din zonă ar fi blocate 39 de nave civile din 14 ţări, transmite news.ro.

UPDATE 20:00. Rusia trimite tot mai mulți militari la Severodoneţk

Rusia trimite un număr mare de militari la Severodoneţk din alte zone de luptă pentru a încerca să obţină controlul deplin asupra oraşului estic de pe linia frontului, a declarat sâmbătă guvernatorul regiunii Lugansk, relatează Reuters.

"Astăzi, mâine sau poimâine vor arunca în luptă toate trupele de rezervă pe care le au... Pentru că deja sunt atât de mulţi, au ajuns la o masă critică", a declarat la televiziunea naţională guvernatorul regiunii Lugansk Serhii Gaidai.

El a mai spus că forţele ruse controlează mare parte, dar nu întreg oraşul Severodoneţk. Mai devreme, el a anunţat pe Telegram că se dau lupte feroce în apropiere de Severodoneţk.

"În satele vecine, luptele sunt foarte dificile - la Toşkivska, Zolot. Ei încearcă să avanseze, dar eşuează", a declarat el. "Apărătorii noştri se luptă cu ruşii în toate direcţiile. Recent, ei au doborât un avion şi au făcut prizonieri", a spus Gaidai, potrivit AGERPRES.

UPDATE 18:45: Lituania a interzis tranzitul de mărfuri către enclava Kaliningrad

 Lituania anunță că măsura privind interzicerea tranzitului de mărfuri către enclava rusă Kaliningrad intră în vigoare sâmbătă, potrivit Sky News.

Autoritățile lituaniene au declarat că interdicția de a tranzita pe teritoriul lor bunuri care fac obiectul sancțiunilor UE, intră în vigoare sâmbătă

Lista de sancțiuni include, în special, cărbune, metale, materiale de construcții și tehnologie avansată. Guvernatorul regiunii, Anton Alikhanov, a declarat că interdicția va acoperi aproximativ 50% din produsele pe care Kaliningrad le importă.

Intrarea în vigoare a regulii a fost confirmată de serviciul feroviar de stat din Lituania printr-o scrisoare adresată clienților, ca urmare a unei „clarificări" din partea Comisiei Europene cu privire la mecanismul de aplicare a sancțiunilor.

Situată între Polonia și Lituania, membre ale UE și NATO, enclava rusă Kaliningrad primește provizii de la Rusia prin intermediul căilor ferate și al conductelor de gaz care trec prin Lituania.

Sediu al cartierului general al flotei rusești din Marea Baltică, enclava a fost capturată de la Germania nazistă de către Armata Roșie în aprilie 1945 și cedată Uniunii Sovietice după cel de-al Doilea Război Mondial.

UPDATE 17:20. "Marea Neagră, zonă de război". Decizii grele: UE vrea să se ferească de criza alimentară, dar şi să impună sancţiuni Moscovei

Rusia pune lumea în pericol de foamete prin blocarea exporturilor de cereale din Ucraina şi prin restricţiile privind propriile exporturi, a acuzat sâmbătă şeful diplomaţiei europene, spaniolul Josep Borrell, citat de AFP.

Ameninţările la adresa securităţii alimentare şi "bătălia naraţiunilor" cu Rusia asupra implementării sancţiunilor impuse Moscovei vor fi în centrul discuţiilor miniştrilor de Externe ai UE, luni, la Luxemburg. "Suntem pregătiţi să lucrăm cu ONU pentru a preveni orice impact nedorit al sancţiunilor noastre asupra securităţii alimentare mondiale", a asigurat Josep Borrell într-un articol pe blogul oficial. 

UPDATE 16:00. Rusia pune lumea în pericol de foamete, acuză șeful diplomației europene

Rusia pune lumea în pericol de foamete prin blocarea exporturilor de cereale din Ucraina şi prin restricţiile privind propriile exporturi, a acuzat sâmbătă şeful diplomaţiei europene, spaniolul Josep Borrell, citat de AFP.

Ameninţările la adresa securităţii alimentare şi "bătălia naraţiunilor" cu Rusia asupra realităţii sancţiunilor impuse Moscovei vor fi în centrul discuţiilor miniştrilor de Externe ai UE, luni, la Luxemburg.

"Suntem pregătiţi să lucrăm cu ONU pentru a preveni orice impact nedorit al sancţiunilor noastre asupra securităţii alimentare mondiale", a asigurat Josep Borrell într-un articol pe blogul oficial. 

Şeful diplomaţiei europene denunţă "alegerea politică conştientă a Rusiei de a 'militariza' exporturile de cereale şi de a le folosi ca unealtă de şantaj contra oricui se opune agresiunii sale în Ucraina. 

"Rusia a transformat Marea Neagră în zonă de război, blocând exportul de cereale şi de îngrăşăminte din Ucraina (...) şi aplică de asemenea cote şi taxe asupra propriilor sale exporturi de cereale", a subliniat Borrell.

Sancţiunile impuse de Uniunea Europeană "nu interzic Rusiei să exporte produse agricole şi de seminţe, nici să le cumpere, cu condiţia ca persoanele sau entităţile sancţionate să nu fie implicate" în aceste operaţiuni, precizează şeful diplomaţiei europene.

"Suntem pe deplin conştienţi că există o luptă a naraţiunilor în jurul acestei probleme a sancţiunilor", a recunoscut el. 

"Este imperativ să se permită reluarea exporturilor ucrainene pe navă. Lucrăm îndeaproape cu ONU şi sperăm că în următoarele zile se poate găsi o soluţie. Nerespectarea acestui lucru riscă să provoace un dezastru alimentar global”, avertizează el, potrivit news.ro.

UPDATE 14:28. Președintele Ucrainei vizitează orașul Mykolaiv din sudul țării

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat sâmbătă orașul Mykolaiv din sudul țării în timpul unei călătorii de lucru în regiune, a anunțat sâmbătă biroul său într-un comunicat.

Sursa citată nu a precizat când a avut loc vizita. 

„Președintele a inspectat clădirea administrației regionale de stat din Mykolaiv, care a fost distrusă în urma unui atac cu rachete al forțelor rusești”, se mai arată în comunicat, potrivit Mediafax.

UPDATE 13:05. Rușii adună arme pe Insula Șerpilor

Armata rusă şi-a întărit poziţiile pe Insula Şerpilor din Marea Neagră, desfăşurând mai multe sisteme de apărare, ceea ce sugerează că nu intenţionează să renunţe cu uşurinţă la acest punct strategic, în ciuda ameninţărilor reprezentate de noile sisteme de artilerie şi tiruri de rachete ucrainene.

Cele mai recente imagini prin satelit cu această insulă din largul coastelor ucrainene şi române permit  identificarea sistemelor de apărare sol-aer. Ruşii au instalat astfel de sisteme pe nave poziţionate în apropiere pentru a întări a-şi mai mult poziţiile. 

UPDATE 12:54. Ucraina plănuieşte să reia negocierile de pace cu Rusia până la sfârşitul lui august

Ucraina intenţionează să reia negocierile de pace cu Rusia până la sfârşitul lui august, după ce va desfăşura operaţiuni de contraatac, informează sâmbătă dpa, conform Agerpres. Ucraina se va afla atunci într-o poziţie mai bună pentru a negocia, a declarat sâmbătă negociatorul-şef al Kievului, David Arahamia, într-un interviu pentru postul Voice of America.

Forţele militare ucrainene vor întreprinde operaţiuni de contraatac în diferite locuri, a declarat Arahamia, fără a oferi mai multe detalii. În condiţiile în care războiul s-a înteţit în Ucraina, negocierile de pace au intrat în impas. La sfârşitul lui martie, Kievul a propus organizarea de negocieri la Istanbul, printre alte propuneri, pentru a renunţa la statutul de candidat la aderare la NATO în schimbul unor garanţii internaţionale de securitate.

Însă Rusia cere demilitarizarea ţării vecine şi vrea ca Ucraina să-i cedeze teritorii, inclusiv regiunile Doneţk şi Lugansk din estul acestei ţări. 

UPDATE 11:38. Forţele ruse încearcă din nou să avanseze la sud de Izium, în estul Ucrainei, spune Marea Britanie

Probabil că Rusia şi-a reînnoit eforturile pentru a avansa la sud de oraşul Izium din estul Ucrainei în ultimele 48 de ore, a declarat sâmbătă Ministerul Apărării din Marea Britanie, potrivit Reuters.

Scopul forţelor ruse este să pătrundă mai adânc în regiunea Doneţk şi de a înconjura oraşul asediat Severodoneţk din nord, a spus el pe Twitter. Dacă civilii ucraineni blocaţi aici nu acceptă o ofertă de deschidere a unui coridor, probabil ca Rusia va găsi în asta o justificare pentru a nu face distincţie între ei şi orice ţinte militare ucrainene din zonă, a adăugat ministerul. "Forţele ruse încearcă să încercuiască trupele ucrainene, dar „inamicul suferă pierderi semnificative în unităţile de infanterie ale Gărzii Ruse şi ale forţelor armate ruse. Şi avansează doar folosind avioane de asalt”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Ucrainei, Oleksandr Motuzianyk. 

UPDATE 10:33. Război în Ucraina: Polonia pledează pentru un al şaptelea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

Guvernul polonez cere noi măsuri punitive împotriva Rusiei, pentru a menţine presiunea economică asupra Moscovei şi a pune capăt invaziei asupra Ucrainei, informează sâmbătă dpa.

"Din punctul nostru de vedere, un al şaptelea pachet de sancţiuni ar trebui impus cât mai curând posibil. Trebuie să menţinem presiunea", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe polonez, Lukasz Jasina, pentru publicaţia germană Welt am Sonntag, înainte de summitul de luni al miniştrilor de externe din UE ce va avea loc la Luxemburg. "Mergem înainte cu aceasta, ne bucurăm de susţinerea partenerilor noştri baltici şi sperăm că şi alţi europeni vor accepta să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei", a adăugat Jasina, potrivit Agerpres.

La rândul său, ministrul de externe adjunct al Poloniei, Marcin Przydacz, a declarat pentru Welt am Sonntag că cel de-al şaselea pachet de sancţiuni "a lovit Rusia puternic", dar că "noi nu am putut încă să-l slăbim suficient pe Putin şi maşinăria lui militară". "Avem nevoie de sancţiuni noi şi mai aspre", a subliniat el. Polonia face lobby pe lângă partenerii săi europeni pentru sprijinirea celui de-al şaptelea pachet de sancţiuni, a spus Marcin Przydacz, adăugând: "Trebuie să acţionăm în mod coordonat ca europeni".

Întrebat despre ce ar putea conţine cel de-al şaptelea pachet de sancţiuni, Przydacz a răspuns: "Vrem să oprim complet exportul de tehnologii europene către Rusia".  Aceasta ar trebui să includă produse de uz civil care ar putea fi folosite şi în scopuri militare, a adăugat el, subliniind că UE "trebuie să acţioneze mai puternic împotriva băncilor ruseşti şi împotriva propagandei ruse şi canalelor de dezinformare". Cele 27 de ţări membre ale UE au adoptat al şaselea pachet de sancţiuni la începutul lui iunie. Printre alte acţiuni punitive, acesta prevede un embargo petrolier de amploare, interzicerea ma multor mass-media ruseşti în Europa şi excluderea celei mai mari bănci a Rusiei, Sberbank, din reţeaua de comunicare financiară Swift.

UPDATE 9:35. Imagini cu doi americani daţi dispăruţi în Ucraina, difuzate de televiziunea publică rusă

Un post de televiziune public rus a difuzat vineri pe reţelele de socializare videoclipuri cu doi americani plecaţi să lupte ca voluntari alături de forţele ucrainene şi daţi dispăruţi de mai multe zile, scrie AFP.  Preşedintele american Joe Biden a declarat vineri presei că nu ştia unde se află cei doi bărbaţi - doi foşti militari americani despre care rudele nu aveau veşti de săptămâna trecută - adăugând: "Americanii nu ar trebui să meargă în Ucraina"

Departamentul de Stat al SUA a raportat, de asemenea, informaţii despre dispariţia „în ultimele săptămâni” a unui al treilea cetăţean american. Vineri seară, jurnalistul rus Roman Kosarev - care lucrează cu postul de televiziune public RT - a publicat pe Telegram un videoclip cu Drueke care vorbea în faţa camerei. 

UPDATE 8:59. Reacția numărului 2 în NATO, după ce Rusia a ameninţat Republica Moldova că va fi "a doua Ucraină"

Comisia Europeană a recomandat ca Ucraina și Republica Moldova să adere la Uniunea Euroeană. Cu doar câteva ore înainte de acest anunț, Rusia a amenințat Chișinăul că va avea soarta Kievului dacă nu renunță la aspirațiile europene. Într-un interviu exclusiv pentru Observator, Mircea Geaonă, secretarul adjunct al NATO, îi răspunde Rusiei.

"Astăzi nu există capabilităţi ale Rusiei să intre în Moldova. Mai degrabă presiune economică la adresa Moldovei decât militare. Trebuie să dea dovadă de tărie, e drumul către prosperitate", a declarat, într-un interviu în exclusivitate pentru Observator, Mircea Geoană.

UPDATE 7:58. Scholz: Este "absolut necesar" ca mai mulţi lideri să discute direct cu preşedintele rus

Cancelarul german Olaf Scholz a spus că este „absolut necesar” ca liderii să discute direct cu preşedintele rus Vladimir Putin în încercările de a pune capăt războiului, relatează The Guardian.

Într-o declaraţie pentru agenţia de presă germană DPA, Scholz a spus: „Este absolut necesar să vorbesc cu Putin şi voi continua să o fac – aşa cum va face şi preşedintele francez”.

Comentariile lui Scholz au venit la o zi după ce el, preşedinţii Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron şi premierul italian Mario Draghi  au vizitat Ucraina şi au purtat discuţii cu preşedintele Volodymyr Zelenskiy. ”Este nevoie de câteva ţări şi de câţiva lideri care să discute cu el – şi este necesar să vorbească clar”, a spus el. „Când vorbesc cu Putin, spun, de exemplu, aceleaşi lucruri pe care ţi le-am spus... ”Te rog să înţelegi că nu va exista pace dictată şi dacă crezi cu adevărat că vei jefui un pământ şi apoi speri că vremurile se vor schimba şi toate lucrurile vor deveni din nou normale, aceasta este o greşeală”, a afirmat Scholz.

UPDATE 7:00. În Severodonetsk, continuă bătălia pentru oraș

Un comandant ucrainean a declarat unui corespondent Sky News că militarii săi duc un "război de gherilă", pentru că încă nu primesc suficient echipament din Occident. 

Volodimir Zelenski anunţă eliberarea unui paramedic capturat de ruşi în urmă cu trei luni la Mariupol

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă eliberarea paramedicului Iulia Paievska, capturată de ruşi în urmă cu trei luni, la Mariupol.

”Sunt deosebit de bucuros să vă anunţ că am reuşit să o eliberăm pe medicul şi voluntara ucraineană Iulia Paievska din captivitate, este deja acasă”, a scris Zelenski pe Facebook.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

El a dat asigurări că autorităţile de la Kiev vor accîiona în continuare pentru eliberarea ucrainenilor reţinuţi ăi pentru a obţine decizii favorabile pentru Ucraina.

Paievska a fost capturată de forţele ruse în 16 martie, la Mariupol.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 115 LIVE TEXT. Volodimir Zelenski, la doar câțiva kilometri de front: a vizitat orașele Odessa și Nikolaev