Antena Meniu Search
x

Video Creditele imobiliare încep să se prăbuşească. Problema care apare la apartamentele de peste 70.000 de euro

S-a pus frână pentru creditele imobiliare. Preţurile exorbitante ale apartamentelor si dobânzile în creştere fac aproape imposibila achiziţia. În plus, mulţi nu reuşesc nici să strângă banii de avans. Nici soluţia guvernamentală, Noua Casă, nu mai e un ajutor. Cu un avans mai mic, de 5% pentru un imobil de maximum 70.000 de euro, oamenii nu au ce să îşi cumpere la costurile actuale. 

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 16.06.2022, 20:06

Vezi și

Sistemul bancar confirmă: românii sunt mai rezervaţi în ceea ce priveşte planurile pe termen lung, cum ar fi cumpărarea unei locuinţe. Pentru Observator, una dintre cele mai mari bănci din România spune că în ultima perioadă, comparativ cu 2021, volumele de credite ipotecare, inclusiv Noua Casă au scăzut cu aproximativ 20%.

Creditele imobiliare, ocolite de români

Un prim motiv este clar. Oamenii nu îşi mai permit cheltuieli în plus. "Chiar mă gândeam că aş vrea să îmi schimb maşina, dar n-am curaj să mă bag la un credit. Tai din cheltuielile care nu mai sunt prioritare. Merg mai mult cu bicicleta şi nu mai merg cu maşina", spune un român. "Este dificil pentru toată lumea. Mai ales că eu lucrez în învăţământ şi salariile nu sunt chiar aşa", mărturiseşte un altul. 

Şi chiar dacă salariile nu ţin pasul cu scumpirile, preţurile din sectorul imobiliar fac să pară că nevoia de a locui este un lux. "Întrebarea de bază: dacă mai este negociabil. Şi eu le zic: Ok, e negociabil, putem negocia 1.000 - 2.000. Haideţi, dom'le: 10.000, 20.000, că atât avem bugetul", povesteşte Vlad Macarie, broker imobiliar.

Pe acelaşi subiect

Imobiliare 2022. Preţuri uriaşe pentru o locuinţă nouă

Nici programul statului, Noua Casă, nu îi mai ajută pe cei care vor să devină proprietari. În ceea ce priveşte Capitala, dacă în sud mai sunt locuinţe de două camere care se pot cumpăra cu maximum 70.000 de euro şi avans de 5%, în alte părţi lucrurile se complică. "Un apartament de două camere, cum e acesta, a devenit aproape imposibil de cumpărat prin programul guvernamental Noua Casă, la un avans de doar 5%. Asta pentru că, într-o zonă centrală sau în apropierea unui mijloc de transport în comun, preţul pentru aceeaşi locuinţă creşte şi cu 50.000 - 60.000 de euro", arată Greta Neagu, reporter Observator. 

Avans de 15% pentru apartamentele de peste 70.000 de euro

"Tot ce depăşeşte 70.000 de euro presupune din partea unui client să vină cu un avans de 15%, iar 15% este o sumă greu de economisit şi de oferit ca şi avans în faţa băncii sau a dezvoltatorilor", explică Adrian Pandelescu, specialist în imobiliare. Dacă în aceeaşi perioadă a anului trecut erau înregistrate, la Fondul de Garantare, peste 7.600 de solicitări pentru un credit garantat de stat, prin comparaţie, anul acesta interesul a scăzut la jumătate. 

Specialiştii spun că orice ban pus deoparte contează în această perioadă. "Putem să economisim şi 50 de lei pe lună. Este importantă obişnuinţa. Achiziţia unei locuinţe să o facem în momentul în care avem această obişnuinţă de a economisi", recomandă Roxana Bucur, specialist în educaţie financiară. În medie, apartamentele noi s-au scumpit cu 10 - 14% faţă de 2021. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Creditele imobiliare încep să se prăbuşească. Problema care apare la apartamentele de peste 70.000 de euro