Scumpiri în lanț în 2019. România, țara cu cea mai mare inflație din UE
Cheltuielile românilor sunt mai mari de la o lună la alta. Alimentele de bază precum cartofii, carnea, dar şi fructele s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, arată datele oficiale. De altfel, inflaţia a urcat la 4% şi rămâne cea mai mare din Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că puterea de cumpărare a românilor a scăzut, iar cu aceeaşi bani cumpără mai puţine produse.
De Redactia Observator la 14.01.2020, 20:32Cheltuielile românilor sunt mai mari de la o lună la alta. Alimentele de bază precum cartofii, carnea, dar şi fructele s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, arată datele oficiale. De altfel, inflaţia a urcat la 4% şi rămâne cea mai mare din Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că puterea de cumpărare a românilor a scăzut, iar cu aceeaşi bani cumpără mai puţine produse.
Aproape toate alimentele de la raft s-au scumpit în ultimul an. Cea mai mare creştere a înregistrat-o preţul cartofilor, consideraţi cândva mâncarea săracului - peste 23 la sută, conform datelor oficiale. Tot cifrele ne arată că un român consumă, într-o lună, cam trei kilograme de cartofi aşa că - raportat la nevoile unei familii - cheltuielile au crescut cu 4-5 lei pe lună.
DRAGOȘ FRUMOSU, REPREZENTANT AL INDUSTRIEI ALIMENTARE - Nu mai există spaţii de depozitare pentru cantităţile de cartofi şi, atunci o mare cantitate se strică. Importurile de cartofi din alte ţări şi preţul acestor cartofi din import taie contribuie la preţul cartofului românesc pe piaţă.
Scumpiri în lanț în 2019
În topul scumpirilor se află şi fructele proaspete. Cu preţuri mai mari de peste 18 la sută faţă de decembrie 2018. Şi citricele s-au scumpit cu peste 16 la sută. Vorbim şi despre carnea de porc - aceasta s-a scumpit mai mult decât orice alt tip de carne de pe piaţă - mai bine de 11 procente. Iar asta se vede în bugetul unei familii, dacă ne gândim că doar un român consumă aproape 4 kilograme de carne într-o lună. Aşa că un cuplu plăteşte în plus, într-o lună, aproape 18 lei.
DRAGOȘ FRUMOSU, REPREZENTANT AL INDUSTRIEI ALIMENTARE - Pesta porcină este o explicaţie pentru întreaga Europă şi la nivel mondial vizavi de creşterea preţului. Deprecierea cursului valutar a influenţat preţul de import, astfel încât, înainte de pesta porcină, importam 55% din carnea de porc, în momentul de faţă importăm 90% din carnea de porc
Scumpiri pe linie - de la țigări la facturi
Şi făina costă mai mult. S-a scumpit cu peste 5% faţă între decembrie 2018 si decembrie 2019. Pe lângă cartofi şi celelalte legume s-au scumpit, în medie, cu 4,6%.
Şi viciile costă, fumătorii au plătit cu peste 8% mai mult pentru ţigări. Şi, dacă ne gândim la cheltuielile unei familii, serviciile de apă şi canalizare au costat mai mult cu 6,5% faţă de decembrie 2018.
Facturile de telefonie cu 6,3% şi carburanţii cu 6,1%. Şi în cazul medicamentelor observăm o uşoară creştere de preţ. Cu toate astea, România are cele mai mici preţuri la alimente dintre ţările Uniunii Europene, cu 34% mai mici decât media UE, arată datele europene.