Seceta îi aduce pe agricultori în pragul falimentului. Fermierii sunt nevoiţi să-şi vândă inclusiv animalele: ''Este un an cu pierderi colosale''
Guvernul refuză să declare stare de calamitate în zonele afectate de seceată. Ministrul Agriculturii promite în schimb sprijin fermierilor. Mii de hectare din Moldova şi Oltenia sunt afectate de lipsa ploii. De porumb s-a ales la propriu praful. Mulţi agricultori sunt în pragul falimentului, iar unii îşi vând animalele pentru că nu mai au cu ce să le hrănească.
De Redactia Observator la 13.07.2022, 20:35''Uitaţi-vă la pământ ce crăpături sunt! La ora actuală trebuie să fie undeva la doi metri şi trebuia să se vadă porumbul. E uscat!''
Dezastru. Asta a lăsat în urmă seceta în Moldova. Culturile sunt distruse aproape complet, iar fermierii s-au unit şi vor să se declare zonă calamitată. De mai bine de şapte ani, Marian lucrează aceste pământuri. Necaz ca acum, n-a avut niciodată.
Marian, fermier Dumești: Eu nu am prins în agricultură aşa an. O să trebuiască să ne împrumutăm ca să ne plătim imputurile.
Mihai Cocoveica, primar Dumești: E un an cu pierderi colosale. Porumbul pe care îl vedem noi aici mai poate fi folosit doar pentru tocat şi hrana animalelor.
Însă, şi asta înseamnă altă cheltuială.
Mihai Cocoveica, primar Dumești: Majoritatea fermierilor au depus cerere pentru calamitate. Gradul de calamitate al porumbului este de 90-95%.
Nu doar porumbul e distrus. Şi la culturile de floarea soarelui sunt probleme grave. Lipsa precipitaţiilor a făcut ca florile să fie foarte mici. Seminţele sunt puţine şi cu bocul aproape secat. Cele mai multe dintre aceste culturi sunt calamitate în proporţie de cel puţin 50%.
Şi în Galaţi fermierii numără pagubele. Acest agricultor e la un pas de faliment.
Gheorghiţă Grosu: Aici am 10 hectare de porumb, cu tehnologie făcută ca la carte. Densitate, îngrăşăminte, sămânţă. Uitaţi ce înseamnă seceta!
Reporter: Se poate culege ceva de aici?
Gheorghiţă Grosu: Absolut nimic!
Iar efectele sunt în lanţ. Va fi nevoit să-şi vândă ferma pentru că nu mai are mâncare pentru animale.
Gheorghiţă Grosu: Nu mai am cu ce să le ţin! Nu e nicio plantă verde, nu se recoltează niciun bob aici!
Când îl atingi, porumbul se face praf. Atât e de uscat.
Gheorghiţă Grosu: Uitaţi cum se face. Sunt efectiv paie!
Pe o suprafaţă de 10 hectare nu există nici măcar o plantă verde. Totul este atât de uscat, încât producţia va fi zero.
Iulian Bot, primarul comunei Liești: Cred că suntem în jur de 90% calamitate.
Ce le promit guvernanţii agricultorilor
Guvernul promite ajutor.
Petre Daea, ministrul Agriculturii: Am dat libertate fermierului să poată să intervină imediat, să-şi recolteze culturile să le schimbe destinaţia. Noi nu declarăm stare de calamitate pentru suprafeţe, noi venim cu forme de sprijin.
Agriocultorii spun că starea de calamitate ar trebui declarată în judeţele din sudul ţării – Ialomiţa, Călărași, Giurgiu, dar şi în zone întinse din Moldova.
Ionel Arion, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare: Fermierii, altfel, vor fi penalizaţi în relaţia cu ANAF, în relaţia cu APIA şi în relaţia cu partenerii comerciali.
De la Bucureşti, guvernanţii promit că vor accesa fonduri europene pentru dezvoltarea sistemului de irigații în toată ţara.