Antena Meniu Search
x

Video România, la un pas de starea de calamitate. Judeţele unde seceta extremă ar fi pârjolit culturile în proporţie de 80%

Fermierii cer Guvernului să declare stare de calamitate din cauza secetei! Agricultorii susțin că sunt județe în care culturile sunt afectate în proporţie de 80%. 

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 12.07.2022, 19:38

Vezi și

Starea de calamitate din cauza secetei severe şi a arsiței ar trebui declarată în judeţele din sudul ţării – Ialomiţa, Călărași, Giurgiu, dar şi în zone întinse din Moldova. Culturile de toamnă sunt afectate în proporţie de 40 – 80 % acolo, iar cele de primăvară chiar şi de 100%, susțin fermierii. Potrivit Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare, cea care a adresat şi scrisoarea deschisă Guvernului, acest lucru ar trebui făcut până în 31 iulie. 

Declarearea stării de calamitate înseamnă că fermierii nu mai plătesc taxe şi impozite la ANAF pentru investiţiile pe care le-au făcut şi că pot renegocia cu clienții dacă nu mai pot livra marfa stabilită iniţial. În caz contrar, dacă nu se decide declararea stării de calamitate, Apia poate decide să nu le mai dea banii. În plus, îi poate penaliza pentru ca nu şi-au dus la bun sfârşit culturile.

Declararea stării de calamitate a mai fost cerută de agricultori în anul 2020, însă atunci nu a fost aprobată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » România, la un pas de starea de calamitate. Judeţele unde seceta extremă ar fi pârjolit culturile în proporţie de 80%