Antena Meniu Search
x

25.000 ha cultivate, distruse de secetă în Buzău. Fermierii şi-au luat gândul de la recolte

Seceta a lovit crunt în judeţul Buzău. În comuna Vâlcelele, toată suprafaţa cultivată, care însumează peste 6.000 de hectare, este calamitată. Fermierii şi-au luat gândul de la recolte şi, în loc să pregătească utilajele pentru cules, au scos tractoarele pe câmp şi toacă plantele. 

de Redactia Observator

la 13.07.2022, 08:47

Vezi și

În comuna Vâlcelele, din județul Buzău, nu a mai plouat de luni bune. Totul este uscat. Pentru a vedea gradul de umiditate din sol, am făcut un experiment. Am săpat o groapă adâncă de 2 metri, în speranța că vom găsi o urmă de umezeală în sol. 

Seceta a distrus toată suprafața agricolă a comunei: aproape 6.000 de hectare. Pentru că porumbul este compromis în totalitate, fermierii au scos tractoarele pe câmp și toacă plantele. 

Liviu Bărăgan – primarul comunei Vâlcelele: Porumbul nu se mai face. E uscat, e compromis 100%. Tot sperăm să plouă, poate putem să intrăm cu plugurile să arăm, să însămânţăm, pentru culturile de toamnă. Să începem un nou an agricol şi sperăm la ploaie şi la mai bine. Că anul ăsta e dezastruos. 

Micii fermieri sunt cei mai afectați de această situație. În lipsa unor despăgubiri, aceștia nu vor mai putea cultiva nimic anul viitor şi se gândesc serios să renunțe la agricultură. 

Mirel Papuc – cultivator: Nu avem ce să mai culegem. La timpul ăsta e deja pierdut, investiţia a fost făcută şi n-avem de unde recupera banii. 

Reporter: Cam cât aţi cheltuit? 

Mirel Papuc – cultivator: Undeva la 50-60 de milioane pe hectar. 

Nicu Cernat - agricultor: Sperăm prin guvernanţii noştri, poate ne-or auzi şi poate ne-or sprijini în vreun fel. Daca nu, la anu o să renunţăm. 

Până acum agricultorii au depus înștiințări de calamitate care însumează, doar în județul Buzău, peste 25.000 de hectare. 

Cosmin Florea - Direcţia Agricolă Buzău: De la zi la zi se modifică acest număr, această suprafaţă. Suprafaţa totală ar fi undeva la 60.000 de hectare însămânţate în toamnă. 

Înștiințările pentru suprafețele calamitate se pot depune până pe 31 iulie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » 25.000 ha cultivate, distruse de secetă în Buzău. Fermierii şi-au luat gândul de la recolte