Shein şi Temu, taxate suplimentar de Comisia Europeană. Produsele s-ar putea scumpi cu cel puţin 25%
Cumpărăturile ieftine de pe Temu şi Shein sunt pe sfârşite! Comisia Europeană lucrează la un set de reguli pentru comerţul electronic şi importurile din China. Marii retaileri din Asia sunt suspectaţi că încălcă normele europene pentru protecţia consumatorilor şi ar putea fi puşi să plătească taxe suplimentare.
De Iulia Pop la 05.02.2025, 19:54Andreea este sportiv de performanță, iar mare parte din timp și-o petrece în sală, la antrenamente. Lunar plasează comenzi pe platformele online din China, pentru care scoate din buzunar între 200 şi 500 de lei, dar nu a observat până acum şi dezavantaje în ceea ce priveşte shoppingul în online.
"De vreo 2 ani, cel puţin, îmi cumpăr. Echipamentele sportive, în mare parte şi am şi câteva rochii elegante. Le-am gasit şi pe site-uri de la noi din România, la un preţ de 3-4 ori mai mare. Sunt confortabile, îşi fac treaba, ţin la fel de mult ca şi cele din magazinele pe care deja le cunoaştem", ne spune Andreea.
Ce propune Comisia Europeană
Comisia Europeană vrea să reducă, însă, tsunamiul de bunuri cu valoare mică dinspre China. 4,6 miliarde de asemenea articole au fost importate anul trecut în Uniunea Europeană, dublu faţă de 2023 şi triplu faţă de 2022.
Să luam ca exemplu pasiunea pentru husele de telefon. Ne place să le schimbăm des și să le asortăm, uneori chiar cu îmbrăcămintea. Toatea sunt comandate din China. Avem pe o masă 22 de astfel de huse din materiale şi culori diferite. Nu am dat pe niciuna mai mult de 14 lei. Un calcul simplu arăta că dacă aş fi cumpărat un singur produs, din magazinul original, aş fi plătit în jur de 300 de lei. Cam cât am cheltuit pe toate.
Taxe suplimentare pentru produsele din China
Parlamentul European a lansat un proiectul care prevede noi taxe pentru produsele aduse din Asia. Analiştii economici iau în calcul o scumpire cu cel puţin 25 de procente, la toate produsele pe care le vom cumpăra de pe Temu, Shein şi alte platforme.
"E un adevarat război comercial. Să ne aşteptăm la un nou val de creşteri de preţuri, de inflaţie, la nivel mondial, stimulat de aceste creşteri de taxe şi eliminări de facilităţi fiscale din comerţul mondial", explică Adrian Negrescu, analist economic.
Comisia Europeană vrea să oprească importul masiv de produse la preţ mic din China pe motiv de concurenţă neloială şi pentru că produsele nu ar respecta standardele de calitate şi de mediu ale blocului comunitar.