Video Rata unui apartament în Bucureşti, cu 30 de euro mai mică decât chiria. Sfatul experţilor despre ce să alegem
Proprietar sau chiriaş? E dilema anului pentru cei care caută o locuinţă. La un calcul matematic, chiriile au ajuns mai mari decât ratele la bancă. Diferenţa este, însă, de doar câteva zeci de euro. De aceea, specialiştii ne recomandă să ne uităm atent la condiţii şi să nu ne supraîndatorăm.
Chiriile au explodat în marile oraşe ale ţării. 750 de euro cer, în medie, proprietarii pentru un apartament cu trei camere din Bucureşti şi 550 de euro, adică un salariu minim, pentru două camere. Scumpirile îi fac pe unii chiriaşi să se gândească serios să îşi cumpere o locuință. Mai ales de când băncile au mai redus dobânzile.
Chiria, mai scumpă decât rata
"Mai degrabă o rată. Rămai cu ceva la finalul perioadei. E cam mult pe 30 de ani. M-aş strădui să o scad la 20. Nu mai ştiu care sunt dobânzile. Au luat o razna şi chiriile", spune un român.
"Observăm o creştere continuă o chiriilor. Pentru că unităţile locative sunt în stocuri reduse, în oraşele universitare vin oameni din provincie, mai nou şi din alte ţări. Putem să ne raportăm şi la preţul construcţiilor, al renovărilor", a declarat Toma Filipovici, preşedinte asociaţie agenţi imobiliari.
- Liberalii nu exclud noi majorări de taxe și impozite: "Vremurile nu sunt dintre cele mai bune"
- Oraşul în care preţurile chiriilor au explodat. Cât au ajuns să plătească chiriaşii pentru o garsonieră
- Scenariul sumbru în care leul s-ar putea deprecia masiv, în 2025: "Am putea să vedem și euro la 10 lei. Am mai...
- Noua Casă 2025. Bugetul a fost tăiat la jumătate, în 2024 românii nu s-au înghesuit să ia credite prin program
- Alimentul pe care românii îl consumă tot mai mult, din dorinţa de a renunţa la un altul. Restaurantele profită...
Rata pentru un apartament cu două camere din Bucureşti este cu 30 de euro mai mică decât chiria. Dincolo de calcule matematice trebuie să analizăm riscurile pe termen lung.
"Când faci un credit, îl faci pe termen foarte lung. Foarte mulţi se gândesc chiar dacă diferenţa între chirie şi rata este de 50-100 de euro trebuie să se înhame la această plata pentru termen foarte lung. Ideea-i că nu poţi să-ţi faci o proiecţie pe 30 de ani, pentru că dobânzile vor fi şi sus şi jos. Ce poţi să faci e să-ţi faci o proiecţie pe 3-5 ani", a declarat Irina Chiţu, expert bancar.
"Trebuie să privim din unghiul fiecărui cumpărător în parte. Poate fi mai ieftină decât o chirie, da, dar nu în toate cazurile", adaugă Toma Filipovici, preşedinte asociaţie agenţi imobiliari.
În ciuda preţurilor foarte mari, cererea este în creştere. Iar tot mai mulţi dezvoltatori ridică blocuri destinate exclusiv pentru închiriere. În imagini e un ansamblu de trei blocuri, cu 380 de apartamente. Locuinţele de aici nu vor fi vândute, ci închiriate.
Potrivit unui raport, Oradea este orașul cu cea mai mare creștere a chiriilor, aproape 40%.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰