Spunem sau nu "La mulţi ani" de Sfânta Maria Mare, pe 15 august
Sărbătoarea de astăzi stârneşte în fiecare an adevărate polemici între români: spunem sau nu "la mulţi ani" de Sfânta Maria Mare? Dacă în mod normal sfinţii din calendar sunt sărbătoriţi în funcţie de data la care au trecut în nefiinţă, în cazul Fecioarei Maria situaţia diferă şi o găsim în calendar atât cu data naşterii, pe 8 septembrie, cât şi cu cea a morţii, pe 15 August. Iar din această cauză, mulţi oameni nu ştiu exact când să spună "la mulţi ani" celor care poarte numele Sfintei Maria. Totul depinde însă de regiune, pentru că tradiţia diferă de la o zonă la alta.
De Clara Mihociu la 15.08.2023, 17:44Este dilema cu care ne confruntăm an de an pe 15 august, când sărbătorim Adormirea Maicii Domnului. Tradiţia diferă de o regiune la alta.
Localnic: Nu, astăzi nu "La mulţi ani!". Domnul să ierte morţii, adormiţii normal se spune.
Reporter: "La mulţi ani!" când?
Localnic: "La mulţi ani!" pe 8 septembrie.
Reporter: Aşa e în Moldova?
Localnic: Exact, da.
Reporter: Se spune astăzi şi "La mulţi ani!" sau doar pomenim morţii?
Localnic: Nu, la noi numai cu pomenirea morţilor. La noi se ţine numai Sfânta Marie Mică, în partea Ardealului se ţine cu Adormirea Maicii Domnului.
Aşadar, în Moldova, credincioşii au mers astăzi la biserică pentru a lua parte la slujbă şi pentru ai pomeni pe cei dragi, trecuţi în nefiinţă.
Preot Mircea Stoleriu, parohia Adormirii Maicii Domnului Iaşi: Sărbătoarea de azi, generic numită Adormirea Maicii Domnului, este cea mai mare sărbătoare care este închinată Presfinţitei Născătoare de Dumnezeu.
Cât priveşte urarea de la mulţi ani de astăzi, tot preoţii vin cu lămuriri.
Preot Gabriel Cazacu, paohul Biserişii Caşin: Totdeauna când sărbătorim un sfânt ortodox, este mutarea lui la ceruri, deci el dobândeşte cununa biruinţei, a muceniciei şi noi pe pământ ne bucurăm. Aşadar le spunem "La mulţi ani".
Indiferent de ce spun tradiţiile, oamenii s-au bucurat de ziua liberă pe care au avut-o, iar unii au ieşit chiar să o sărbătorească la un grătar.
Superstiţii şi obiceiuri de Sfânta Maria Mare
De sărbătoarea Sfintei Maria Mare sunt legate şi unele superstiţii şi obiceiuri.
Tradiţia populară spune că astăzi Maica Domnului ne vizitează casele, aşa că trebuie să lăsăm uşile şi ferestrele deschise pentru a o primi. Este complet interzis să spălăm astăzi pentru că altfel vom avea ghinion toată viaţa, iar bărbaţilor li se spune că este interzis să se tundă, pentru că dacă se tund astăzi vor cheli.
Peste 2 milioane de români poartă numele sau derivate ale numelui Maria.