Studiu: 7 din 10 restaurante din România fac risipă alimentară. Fructele, legumele şi carnea, în topul celor mai aruncate produse
Ca să nu ajungă la cheltuieli exagerate şi la datorii românii ar trebui să fie mai cumpătaţi şi să risipească cât mai puţin. Se tot vorbeşte despre sustenabilitate în această perioadă. Şi e mare nevoie de aşa ceva. 7 din 10 restaurante din Romania fac risipă alimentară, arată datele unui nou studiu de profil. Aruncă şi alimente perisabile şi mancare gătită.
De Redactia Observator la 27.09.2022, 14:45Pentru a putea combate, organizatorii studiului au realizat şi un ghid cu măsuri pentru operatori.
"În primul rând trebuie să vorbim despre alimentele care sunt aruncate cele mai des. Acest studiu ne arată că în proporţie de 70% fructele, legumele, dar şi carnea sunt preparate şi produse care sunt aruncate cele mai adesea. Urmează apoi toate acele alimente gata preparate, acele reţete făcute deja în bucătăria restaurantelor, în proporţie de 30% sunt aruncate şi acestea. Dacă ne referim la ce se întâmplă cu alimentele care se apropie de termenul de expirare, din păcate, în proporţie de 50% sunt aruncate. Doar în proporţie de 20% sunt folosite pentru alte preparate. Spre exemplu, fructele şi legumele, chiar dacă nu mai arată foarte bine din punct de vedere estetic, ar putea fi efolosite pentru prăţituri sau pentru sucuri. Doar în proporţie de aproximativ 30% aceste alimente sunt donate. De cele mai multe ori restaurantele nu îşi fac foarte bine meniul. Ca soluţii am putea să se renunţe la reţetele care nu sunt foarte des comandate. În acelaşi timp vorbim şi de adjustarea porţiilor pentru că acelaşi studiu ne arată că în proporţie de 70% risipa se întâmplă în restaurant şi doar în proporţie de 30% în bucătărie. Ar trebui revizuite şi contractele cu furnizorii astfel încât să nu mai fie luate cantităţi mult prea mari şi în acelaşi timp, toate ingredientele să fie de sezon şi luate în cantităţi cât mai mici.", a transmis reporterul Observator Clara Mihociu.