Afaceri de succes ”Made in Romania”
Din tradiţii româneşti, producătorii noştri vor să contruiască un brand de ţară. Tot mai mulţi tineri contruiesc afaceri noi, cu totul inedite. În ciocolată au pus palincă de prune, zacusca făcută la ceaun în curte este afumată şi livrată peste hotare.
De Ionela Lucan la 08.04.2019, 00:41Din tradiţii româneşti, producătorii noştri vor să contruiască un brand de ţară. Tot mai mulţi tineri contruiesc afaceri noi, cu totul inedite. În ciocolată au pus palincă de prune, zacusca făcută la ceaun în curte este afumată şi livrată peste hotare. Şi tot în străinătate vor să ajungă cu mobilier făcut din carton sau din cioturi recuperate de pe câmp. Am aflat poveştile antreprenorilor la un târg "Made in Romania".
Afacerea cu lămpi din bucăţi de lemn şi becuri vintage s-a născut din pasiunea lui Mircea pentru natură. Pentru creaţiile sale nu taie nici măcar o crenguţă.
Mircea Struţeanu: Lucrez numai cu lemne uscate sau care sunt încă verzi, dar au căzut natural în urma furtunilor. Am găsit-o într-o livadă care nu mai era îngrijită, este lemn de cireş, puternic mâncat de furnici, l-am tratat strict împotriva dăunătorilor şi insectelor.
Lemnul reciclat se transformă într-o lampă cu poveste. Obiectele de iluminat costă peste 100 de euro fiecare, iar creatorul lor visează ca oamenii să primească, în această formă, cât mai mult natura în casele lor.
O afacere prietenoasă cu mediul au pus pe picioare şi tinerii care au inventat mobilierul din carton.
Ideea a venit după ce tinerii au simţit disconfortul mutatului dintr-un apartament în altul. Aşa au luat formă canapele, biblioteci, mese, scaune ori patuţuri pentru bebeluşi. Toate din carton.
Dumitru Ţepeş: E un material foarte uşor, se asamblează uşor, e şi bio, aş putea să spun.
Bio e şi zacusca la ceaun a lui Răzvan. Cu o investiţie minimă a reuşit să crească o afacere care a ajuns peste hotare. Vinde acum şi în Belgia.
Îşi aminteşte cum a început totul. În urmă cu şase ani, în Idicel, un sat din Transilvania.
Răzvan Rusu: Se coc vinetele pe grătar, absorb tot fumul, adică are gust de fum şi apoi se şi fierb în ceaun. Tot procesul ăsta e foarte rudimentar, totul se petrece într-un sat rupt de cotidian şi de lume
După ospăţ, merge o ciocolată cu palincă de prune sau o bere rece cu gust de cafea. Da, aţi auzit bine. Ce-i drept, am ales greu din cele peste 130 de sortimente de bere artizanală în care îşi pun toată imaginaţia producătorii români.
Adina Murgescu: Combinaţii cu scorţişoară, vanilie, cafea, ardei iute, asta e frumuseţea berii artizanale, că se face în cantităţi mici şi le permite berarilor să experimenteze de fiecare dată.
La târgul Made în România am mai găsit sculptori pe calculator, adică ceramică turnată cu imprimante 3D, sau bijuterii cu flori adevărate, turnate direct în argint! De câteva ori pe an, fondatorii brandurilor româneşti se adună în spaţii modern amenajate din Centrul Capitalei, la târguri cu vânzare. Speră ca în acest fel să i convingă pe români să cumpere mai des de la ei, în detrimentul produselor importate.