Valul de scumpiri creşte preţurile la şaorma şi covrigi. În ultima lună, produsele fast-food s-au scumpit cu până la 10%
N-avem bani de casă nouă, dar nici un covrig nu va mai fi pentru oricine curând. nu mai costă de mult un leu, aşa cum a fost ani la rând, ci a ajuns să aibă un preţ dublu. Şi alte produse fast-food s-au scumpit cu 10% numai din luna aprilie şi până acum.
De Mădălina Chiţac la 10.05.2022, 20:37Covrigul, unul dintre cele mai consumate produse de către români, a ajuns, peste noapte, să coste doi lei.
Reporter: E justificat preţul?
Client: Nu!
Reporter Vi se pare mult?
Clienţi: Da, la preţurile care sunt acum, la salariile astea, da!
- Pentru un corig, la doi lei, mi se pare ok. Nu e foarte mult.
Nici merdenelele nu mai sunt prea ieftine. O bucată se vinde cu 5 lei.
Dragoş Frumosu, sindicat industria alimentară: Mult! este cert! Este un preţ dublu. Pentru morărit şi panificaţie, energia electrică şi gazul sunt principalele surse, cu costuri mari în produsul finit. Şi atunci e evident că preţurile au crescut.
Sunt preţuri mai mari şi la mâncarea fast food. Spre exemplu, la şaorma. Rasit Revan e proprietarul a trei şaormerii din Capitală.
Rasit Revan, proprietar şaormerie: Pentru locaţia acesta şi pentru celelalte puncte de lucru pe care le administrăm vindem undeva la 2-3 mii de lipii pe zi. Avem carne de vită. Se face din pulpă de vită. Este o reţetă dezvoltată pe parcursul a 20 de ani. Adaugă sos, salate, totul după preferinţele clienţilor.
Numai că toate ingredientele costă acum mai mult.
Rasit Revan, proprietar şaormerie: Preţul la carne a crescut cu peste 40%, în ultima perioadă. Legumele s-au scumpit cu 15%, cartofii cu 30%. A fost o scumpire în lanţ, care automat ne-a afectat.
Facturile au crescut cu peste 20-30%, la curent şi la gaz.
Preţ mai mare la shaorma şi covrig
Aşa că a fost nevoit să crească şi preţurile.
Rasit Revan, proprietar şaormerie: Ultima mărire de preţ pe care am făcut-o a fost acum 2 săptămâni. S a adaugat un leu la fiecare produs pe care il comercializam. Daca o shaorma de pui era 26 de lei, acum e 27. iar daca o lipie de vita era 32, acum clientii o vor putea cumpara cu 33.
Shaorma la farfurie e şi mai scumpă. În anumite restaurante se vinde şi cu aproape 50 de lei. Toate aceste majorări afectează grav veniturile românilor.
Dragoş Frumosu, sindicat industria alimentară: Creşterea de preţuri pe fondul puterii de cumpărare scazuta..cam 70% dintre romani traiesc de la o luna la alta..va conduce la scaderea vanzarilor. scaderea vanzarilor, pe anumite zone de alimente..se vor crea stocuri. Exista riscul ca antreprenorii de nivel mic sa nu reziste.
Numai în ultimul an, alimentele s-au scumpit, în medie, cu peste 10%.