Veste proastă pentru iubitorii de cafea: Preţurile ar putea creşte cu cel puţin 15% după ce gerul a uscat culturile din Brazilia
Şi cafeaua se scumpeşte. Pe de-o parte e pandemia, care a dus la costuri mai mari la transport, iar pe de alta e gerul care a lovit Brazilia, cel mai mare producător de cafea. Acum cultivatorii încearcă să găsească soluţii să-şi recupereze pierderile. Aşa că, în medie, cafeaua s-ar putea scumpi cu cel puţin 15 la sută.
De Andra Mitu la 08.08.2021, 20:40Gerul care a lovit Brazilia a uscat cele mai multe dintre culturile de arbori de cafea. Iar cultivatorii se tem că vor avea nevoie de şapte ani ca să recupereze complet ce au pierdut în unele zone.
Afshin Roshanian, proprietar cafenea: Automat asta înseamnă producție pentru 2022 – 2023 afectată. A pornit și un trend de scumpire și pentru cafelele deja culese și depozitate.
România importă cantităţi importante de cafea din Brazilia, aşa că scumpirile se vor vedea şi în buzunarul cumpărătorului de la noi.
Afshin Roshanian, proprietar cafenea: Sunt două lucruri pe care le poate face un prăjitor: să cumpere cafele și mai ieftine și mai proaste sau să transfere o parte din preț la nivel de raft și asta poate să varieze între 15 și 20 la sută.
Dragoş Panait, consulant HORECA: Creșterea iniţială pe care am resimţit-o în achiziție este undeva în 7 – 8 la sută. Multe cafenele de la noi sunt dependente de cafeaua din Brazilia.
Laura Roshanian, preşedinte asociaţie Artisan Coffee: Schimbarea de pe ambalaje dăunătoare mediului pe ambalaje reciclabile, din nou va fi un cost pe business.
Iubitorii cafelei nu văd cu ochi buni scumpirile
Piaţa cafelei din România câştigă teren în fiecare an. Potrivit statisticilor, vânzările în retail depăşesc 400 de milioane de euro anual. Iar afectaţi vor fi şi cei care vând cafea de specialitate.
Aleka Sarah, proprietar prăjitorie de cafea de specialitate: Espresso începe de la 7 lei sigle espresso. Un dublu espresso 9 lei, iar de acolo mărim prețul depinzând de cantitatea de lapte. Dacă vrem un flat white e 14 lei.
Andrei Szabo, prăjitor cafea de specialitate: Clar se va reflecta, dar impactul va fi cu o întârziere. Noi având un produs nişat o să suportăm un pic mai bine creșterea asta de preț.
''Se scumpesc toate din ce în ce mai mult.''
''Având în vedere salariul minim, nu cred că e cea mai ideală situaţie.''
''Nu pot să renunț, este un viciu. Ce să facem?!''
Cifrele spun că o persoană consumă în medie 2,3 kilograme de cafea pe an.