Antena Meniu Search
x

Video Cafeaua din Bucureşti, în topul celor mai scumpe din Europa. Cum este stabilit preţul şi ce preferinţe au românii

România se află pe locul 4 în ceea ce priveşte preţul cafelei în Europa, conform unui studiu comparativ internaţional. Viena, Praga, Bratislava sunt oraşele care au cafeaua mai scumpă decât noi. Ne referim la cafeaua băută în oraş.

de Lorena Rădulescu

la 19.07.2021, 13:19

Vezi și

Cine vrea să se relaxeze la o cafea, trebuie să ştie că va plăti întregul drum al cafelei, de la culesul boabelor până la servirea ei, în pahare de plastic sau dimpotrivă în ceşcuţe elegante. 

Lorena Rădulescu, reporter Observator: Cea mai cunoscută băutura fierbinte a lumii este mai scumpă faţă de Bucureşti în doar trei dintre capitalele europene. Dacă la noi o ceaşcă de cafea costă în jur de 2 euro, în celelalte preţul acesteia poate să fie chiar dublu.

Andrei Szabo, barista: E un traseu în care fiecare are nişte costuri şi un adaos. Procesul tehnologic şi expertiza noastră e ultima care se adaugă la preţul final. S-au deschis din ce în ce mai multe prăjitorii. S-au deschis şi multe cafenele. Un studiu spunea că avem maimulte sau am egalat Berlin la nivel de număr de cafenele.

Preţul cafelei în Europa

Pe acelaşi subiect
  • Viena - 4,04 euro
  • Praga - 3,13 euro
  • Bratislava - 3,04 euro
  • Bucureşti - 2,75 euro
  • Roma - 2,47 euro
  • Madrid - 2,75 euro
  • Lisabona - 2,52 euro

    Sursa: World Coffee Index 2021

Preţul variază de fapt în funcţie de cantitatea şi calitatea boabelor. 

Andrei Szabo, barista: Cel mai bun sortiment e gheisa. E un bob mult mai rar, mult mai mare, mai oval care dezvoltă niste note mai complexe, florare şi foarte delicate.

Marian Claudiu, barista: Cea mai cerută băutură din cafea este cappuccino. Sau daca e să vorbim despre o băutură fără lapte, de obicei espresso sau espresso dublu.

De obicei cafeaua în sine interesează pe oameni. Baza, de unde este, originea ei şi notele care se regăsesc în cafea cam asta interesează pe oameni. Vor ceva mai fructat şi să mergem în zona aia de Africa, Kenya spre exemplu sau Rwanda. 

În ultimul an, în România s-au importat aproape 8.000 de tone de cafea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Cafeaua din Bucureşti, în topul celor mai scumpe din Europa. Cum este stabilit preţul şi ce preferinţe au românii