Veşti bune pentru fermieri! Primesc subvenţii când cultivă castraveţi, ardei şi vinete
Veşti bune pentru fermieri! De anul viitor ar putea primi noi subvenţii! Ministerul agriculturii vrea să ofere câte 1.000 de euro pentru cultivarea castraveţilor, a ardeilor şi a vinetelor în sere şi solarii.
De Redactia Observator la 06.10.2019, 23:34Veşti bune pentru fermieri! De anul viitor ar putea primi noi subvenţii! Ministerul agriculturii vrea să ofere câte 1.000 de euro pentru cultivarea castraveţilor, a ardeilor şi a vinetelor în sere şi solarii. Până acum, statul a dat subvenţii doar pentru tomate, câte 3.000 de euro, pentru o suprafaţă de minim 1000 de metri pătraţi. Dar cu toate acestea, multe din roşiile care au ajuns în farfuriile noastre au fost tot din Turcia.
Veşti bune pentru fermieri! De anul viitor ar putea primi noi subvenţii! Ministerul agriculturii vrea să ofere câte 1.000 de euro pentru cultivarea castraveţilor, a ardeilor şi a vinetelor în sere şi solarii. Până acum, statul a dat subvenţii doar pentru tomate, câte 3.000 de euro, pentru o suprafaţă de minim 1000 de metri pătraţi. Dar cu toate acestea, multe din roşiile care au ajuns în farfuriile noastre au fost tot din Turcia.
Marian Neagu, fermier din Giurgiu, ia de trei ani bani de la stat pentru a cultiva roşii în seră.
De anul viitor, fermierul vrea să cultive şi alte legume, mai ales că statul promite subvenţii de 1000 de euro pentru castraveţi, ardei şi vinete. Banii vin însă doar cu respectarea anumitor condiţii. Legumele trebuie cultivate pe o suprafaţă de cel puţin 1.000 de metri pătraţi, de care pe fermierul trebuie să obţină o producţie minimă. Mai mult, legumele trebuie vândute cu două săptămâni înainte de începerea sezonului. De exemplu, castraveţii până la 1 mai, iar vinetele până la 1 iunie.
Fermierii şi-ar dori însă un termen de vânzare mai lung sau măcar posibilitatea de livra toamna.
Până acum, ajutoarele de 3.000 de euro acordate de ministerul agiculturii pentru cultivarea roşiilor în sere şi solarii nu şi-au atins scopul, acela de a reduce importurile. Mai mul în 2017-2018, importurile au crescut cu 12%. Cea mai mare parte din marfă a venit din Turcia.
Dacă proiectul ministerului Agriculturii devine lege, anul viitor se vor aloca 30 milioane euro pentru aceste subvenţii. Indiferent pentru ce culturi vor opta femierii- roşii, ardei, castraveţi sau vinete- sprijinul nu poate depăşi 20.000 de euro pe parcursul a trei ani.