Antena LIVE

Curs valutar

Vouchere de vacanţă şi la privat. ANAT: La fiecare 1.450 lei achitaţi cu bonuri, turiştii mai cheltuie de 1.000 lei

Voucherele de vacanţă au adus beneficii incontestabile pentru angajaţi, iar măsura va elimina discrepanţa dintre sectoarele public şi privat, consideră Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT). Patronatul salută iniţiativa legislativă a Senatului privind emiterea de vouchere de vacanţă suportate din impozitul pe veniturile salariale pentru angajaţii din sectorul privat. ANAT estimează că măsura va accelera atingerea obiectivului de 10% din PIB din turism.

De la 22.03.2023, 17:48
WhatsApp
Vouchere de vacanţă pentru angajaţii de la privat

"2023 este al cincisprezecelea an în care pot fi emise vouchere de vacanţă în România, introduse iniţial prin Ordonanţa 8/2009, la iniţiativa Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).  Voucherele de vacanţă sunt prevăzute a fi acordate pentru angajaţii din domeniul public pentru o perioadă de 5 ani - 2022-2026 (conform OUG 131/2021). Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism consideră că voucherele de vacanţă au adus beneficii incontestabile pentru angajaţi, în primul rând, ca şi beneficii extra salariale.  Întrucât salariile în România sunt încă sensibil mai mici decât în alte state ale Uniunii Europene, acest incentive pentru vacanţă este extrem de binevenit. Foarte mulţi profesori, de exemplu, nu mai plecaseră de mulţi ani în concedii la mare sau la munte, dar cu ajutorul voucherelor de vacanţă, au reuşit să ajungă în staţiuni turistice din Romania", arată ANAT, potrivit news.ro.

ANAT precizează că salută iniţiativa legislativă a Senatului privind emiterea de vouchere de vacanţă suportate din impozitul pe veniturile salariale pentru angajaţii din sectorul privat, măsură care va elimina discrepanţa dintre sectoarele public şi privat. Această iniţiativă este susţinută de către toate organizaţiile profesionale şi patronale din turism.

Beneficiile aduse de voucherele de vacanţă

Voucherele de vacanţă au ajutat angajatorii privaţi să îşi motiveze mai bine angajaţii şi sunt foarte importante în contextul lipsei acute de personal. Fiscalitatea aferentă salariilor este excesivă în România, taxele pe salarii fiind printre cele mai mari din Europa. De aceea, un beneficiu precum voucherele de vacanţă, cu avantajele fiscale aferente, este binevenit, arată ANAT.

Pe acelaşi subiect

"Această temă, a eliminării discrepanţelor de tratament între angajaţii la stat şi cei din economia reală, a fost lansată de mine în mediul public în urmă cu circa doi ani. Dacă în cazul primilor, această facilitate li se cuvine doar prin fişa postului, în cazul celorlalţi, orice avantaj extrasalarial este legat de performanţă şi de capacitatea şi disponibilitatea angajatorului de a susţine financiar acest avantaj, care chiar dacă are facilităţi fiscale, reprezintă tot o cheltuială. În debutul dezbaterii din Senat am apreciat promptitudinea cu care a fost transpusă într-un proiect legislativ această idee, proiect care pare să aibă susţinere din toate direcţiile: atât din zona decizională, cât şi din cea antreprenorială şi din cea sindicală. Am insistat apoi, cu argumente, că finanţarea proiectului nu este propriu zis o cheltuială în plus pe seama bugetului statului, ci mai degrabă o investiţie a statului, cu multiple efecte benefice pe termen scurt si mediu", subliniază Dumitru Luca, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Iată care sunt avantajele emiterii voucherelor de vacanţă, inclusiv pentru mediul privat:

"Am făcut mai multe analize discutând cu angajaţi, angajatori, confederaţii sindicale, operatori din turism, autorităţi. A rezultat că voucherele de vacanţă sunt un proiect bun, susţinut inclusiv de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi Organizaţia Mondială a Turismului (OMT), doar că varianta propusă acum repară în plus o discrepanţă între angajaţii privaţi şi cei bugetari. Taxele pe salarii în România sunt cele mai mari din Europa. În Uniunea Europeană, taxarea muncii este la 26-27%, pe când la noi, numai CAS-ul este de 25%. Acordarea voucherelor de vacanţă reduce povara fiscală pe muncă, în condiţiile în care este extrem de greu să motivăm angajaţii din România şi suntem nevoiţi să importăm forţă de muncă din Asia", declară Adrian Voican, vicepreşedinte ANAT şi coordonatorul proiectului "vouchere de vacanţă" în Alianţa pentru Turism (APT).

ANAT a propus păstrarea notei actului normativ – de reglementare, şi nu de instituire a unor noi obligaţii – prin eliminarea prevederii din proiect care obligă, sub sancţiune, operatorii economici, să depună într-un anumit termen liste ale salariaţilor. Scopul legii este bine conturat, respectiv să creeze cadrul legal prin care angajaţii să poată beneficia de vouchere de vacanţă, de prima de vacanţă şi de bilete de odihnă. Piaţa va regla investiţiiile, preţurile, şi vor fi selectaţi acei prestatori care vor oferi calitate. La ora actuală, în România sunt peste 20.000 de unităţi turistice clasificate, deci turiştii au de unde alege. Ca atare, extinderea voucherelor de vacanţă suportate de stat şi pentru angajaţii privaţi reprezintă o investiţie benefică ce va accelera atingerea obiectivului de 10% din PIB din turism.

Voucherele de vacanţă au stimulat investiţiile

Din punct de vedere al turismului, voucherele de vacanţă au stimulat investiţiile. Şi datorită acestora, s-a dublat numărul de unităţi de cazare clasificate în ultimii 10 ani, iar multe pensiuni au trecut din zona "gri" în zona fiscalizată a turismului, întrucât toate operaţiunile legate de vouchere se decontează prin bancă şi sunt raportate în e-factură.  

"Statul a înţeles că voucherele de vacanţă nu reprezintă o cheltuială, ci o investiţie rentabilă, că banii respectivi rămân în ţară, nu sunt cheltuiţi pe vacanţe în străinătate. Şi că la fiecare 1.450 lei achitaţi cu vouchere de vacanţă, turiştii mai adaugă şi o contribuţie proprie medie de circa 1.000 lei atunci când achiziţionează un pachet turistic", precizează ANAT.

Acordarea de vouchere de vacanţă, în sumă de 1.450 lei anual, angajaţilor cu contract individual de muncă va fi suportată de la bugetul de stat şi pentru cei circa 4,2 milioane de angajaţi din sectorul privat, potrivit unui proiect legislativ iniţiat de partidele din actuala coaliţie de guvernământ. Efortul bugetar calculat pentru acordarea de vouchere de vacanţă salariaţilor din sectorul privat este de aproximativ 6,09 miliarde lei, dar iniţiatorii arată că 60% - 65% din fondurile alocate se vor întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

angajati vouchere vanta
Întrebarea zilei
Aţi observat deja scumpiri la cumpărăturile sau activităţile legate de Crăciun?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Gigantul străin care face concedieri pe bandă rulantă. Salariile angajaților...
Fanatik.ro
Publicat 02.12.2024
Cea mai lungă perioadă în care un om a reușit să rămână treaz
spotmedia.ro
Publicat 03.12.2024
Soluția inevitabilă după alegerile parlamentare. Rămâne Ciolacu premier?
spotmedia.ro
Publicat 02.12.2024
„Luați aminte!”. Ultimul mesaj postat de Helmut DUCKADAM înainte de a muri
Gandul
Publicat 02.12.2024
Eșecul USR îngroapă șansele Elenei Lasconi în cursa pentru Cotroceni....
Adevărul
Publicat 03.12.2024
Cum se simte mama lui Liviu Vârciu care a ajuns de urgență la spital pentru o...
A1
Publicat 03.12.2024
Horoscopul zilei de 4 decembrie 2024. Săgetătorii fac o schimbare. Află ce se...
CaTine
Publicat 03.12.2024
Prințul Harry și Meghan Markle, lovitură dură din partea Regelui Charles!...
spynews.ro
Publicat 03.12.2024
VIDEO. Giulia, făcută KO în ringul de box în doar câteva secunde, de o...
GSP
Publicat 03.12.2024
Imagini cutremurătoare cu Helmut Duckadam înainte să moară. Unde a fost și...
Click.ro
Publicat 02.12.2024
Cum îți poate intra cineva în telefon. Trucurile prin care îți protejezi...
Useit
Publicat 03.12.2024
Ultima dorință a lui Helmut Duckadam. Ce a lăsat scris în testament. Soția sa...
Redacţia.ro
Publicat 03.12.2024
Ideologul lui Putin: „România va fi parte a Rusiei”. Răspunsul MAE
libertatea.ro
Publicat 03.12.2024
Elton John și-a pierdut vederea din cauza unei infecții „severe”....
ZU
Publicat 03.12.2024
Plăcintă cu dovleac ca la bunica. Pașii exacți pentru un desert delicios
Hello taste
Publicat 03.12.2024
Mere cu scorțișoară. Desertul preferat al copiilor
Deparinti
Publicat 03.12.2024
Care sunt principalele variante de Guvern după rezultatele de la parlamentare....
ziare.com
Publicat 02.12.2024
Thalía a vorbit despre căsnicia cu Tommy Mottola. Care este dinamica în familia...
Happy
Publicat 03.12.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Greșeala pe care trebuie să o eviți dacă iei medicamente pentru colesterol....
Medicool
Publicat 03.12.2024