Antena Meniu Search
x

Video Vouchere de vacanţă pentru angajaţii de la privat, plătite de stat. "Costul ascuns" al măsurii propuse: "S-ar putea să nu ne placă"

Toţi angajaţii din sectorul privat ar putea primi vouchere de vacanţă, din 2024. Un proiect de lege în acest sens a fost iniţiat de partidele aflate la guvernare care spun că şi-au propus să elimine inechităţile dintre stat şi privat şi să stimuleze astfel industria turismului. Privită cu ochi buni de salariaţi şi angajatori, măsura, spun analiştii economici, ar putea afecta bugetul de stat şi ar duce la creşterea preţurilor

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 08.03.2023, 19:33

Vezi și

Voucherele pentru sectorul privat ar putea fi acordate timp de trei ani. "Peste 4,2 milioane de angajaţi din sectorul privat ar urma să primească, începând de anul viitor, vouchere de vacanţă, în valoare de 1.450 de lei. Impactul bugetar pentru această măsură ar fi de peste 6 miliarde de lei, bani care vor veni de la bugetul de stat, mai exact din contribuţiile pe care le au angajaţii la stat", spune Mădălina Chiţac, repoter Observator.

Vouchere de vacanţă la privat

Adică impozitul pe venit şi contribuţiile de asigurări sociale. Vestea i-a bucurat pe salariaţii din mediul privat, dar şi pe antreprenori. "Şi noi muncim. Şi noi mergem în vacanţă. De ce nu? Eu aş fi fericit să primesc un voucher de vacanţă", mărturiseşte un român. "Să nu facem discriminare între privat şi cei care sunt angajaţi la stat", crede altcineva. "Nu doar cei de la stat ar trebui să beneficieze de avantajele astea. Cei de la privat, de obicei, sunt mai oropsiţi", adaugă un angajat. 

"Este un suport şi o susţinere pe care o primim de la stat. Este un beneficiu pe care angajatul îl va avea. Şi atunci vom avea angajaţi mai fericiţi. Angajaţi mai fericiţi, înseamnă că vor fi mai productivi. Deci cu siguranţă se creşte productivitatea muncii", este de părere Cristina Bombeanu, reprezentant companie.

Pe acelaşi subiect

Şi industria turismului ar fi astfel stimulată, spun guvernanţii. "O infuzie garantată anuală de peste un miliard şi jumătate de euro ar ajuta foarte mult. Ar însemna o garanţie a dezvoltării acestei activităţi şi acestei industrii în România. Ar stimula multe alte sectoare din economie", a declarat Daniel Cadariu, ministrul Turismului.

"Turismul înseamnă, de fapt, foarte multe industrii conexe. Motiv pentru care nu numai hotelurile, pensiunile ar avea de câştigat. Poţi să-i foloseşti pe un weekend la munte, doar cu mic dejun şi cazare inclusă, sau poţi să-i foloseşti într-o pensiune în care vei găsi servicii complete, mâncare. Nu e nici o sumă foarte mare, dar nici mică", a precizat Roxana Ilinca, specialist turism.

"Costul" ascuns al măsurii

Analiştii economici cred că măsura ar fi, de fapt, cu două tăişuri. "S-ar putea să ne placă că primim aceşti bani de la bugetul statului, dar să nu ne placă atunci când o să vedem că preţurile vor creşte. Impozitul pe venit este o sursă de finanţare a bugetului statului. Avem nevoie de cheltuieli sociale, de care beneficiază toată lumea. Aceste cheltuieli vor fi diminuate", a explicat Dan Schwartz, analist economic. 

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Parlament și promulgat de șeful statului. Voucherele de vacanţă au început să fie acordate în sectorul public din 2019. Acestea au o perioadă de valabilitate de un an de la data alimentării. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Vouchere de vacanţă pentru angajaţii de la privat, plătite de stat. "Costul ascuns" al măsurii propuse: "S-ar putea să nu ne placă"