Antena Meniu Search
x

4,2 milioane de angajați din privat ar putea primi vouchere de vacanță de la stat. Impactul bugetar este de peste 6 miliarde lei

4,2 milioane de angajați din privat ar putea beneficia de vouchere de vacanță în valoare de 1.450 lei decondate de la bugetul de stat, după ce peste 130 de parlamentari din coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR au semnat un proiect de lege în acest sens.

de Redactia Observator

la 08.03.2023 , 16:34

4,2 milioane de angajați din privat ar putea primi vouchere de vacanță de la stat. Impactul bugetar este de peste 6 miliarde lei

În prezent, acordarea voucherelor de vacanță în mediul privat este opțională. Impactul bugetar anual va fi însă uriaș de peste 6 miliarde lei. În expunerea de motive, parlamentarii care susțin proiectul de lege spun că investiția de 6 miliarde de lei se va întoarce în proporție de 60-65% la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit. Iar diferența se va regăsi în efectul economic generat.

Vouchere de vacanță pentru mediul privat

„În România, costul fiscal pe angajat, de 40,85%, este cel mai ridicat din Uniunea Europeană, unde se înregistrează o medie de 26% – 27%. în țara noastră, 25% reprezintă doar contribuția la CAS, la care se adaugă 10% impozitul pe venituri din salarii și alte taxe.

Articolul continuă după reclamă

Fiscalitatea ridicată atrage după sine și un grad de colectare redus. De exemplu, la CAS, statul român încasează doar 80% – 85% din totalul sumelor pe care ar trebui să le încaseze. În aceste condiții, este necesară identificarea de pârghii legislative prin care presiunea fiscală să devină cât mai redusă și care să încurajeze încheierea de contracte de muncă. De exemplu, pentru sectorul bugetar a fost instituită măsura prin care angajații din acest sector beneficiază, printre altele, și de vouchere de vacanță, în sumă de 1.450 lei anual. Voucherele de vacanță reprezintă și un mijloc prin care salariații își refac puterea și capacitatea de muncă și, astfel, înregistrează o productivitate crescută a muncii.Considerăm că acest mecanism poate fi extins și pentru cei cca. 4,2 milioane de angajați din sectorul privat, astfel încât să poată beneficia de vouchere de vacanță suportate din bugetul de stat, în valoare de 1.450 lei/anual, din sumele cu care aceștia contribuie deja sub forma impozitului pe venit și/sau CAS.

Pe acelaşi subiect

Angajatorii vor avea doar un rol de intermediari între stat și salariați, care nu implică efort financiar propriu întrucât pot exista situații în care o persoană are încheiate contracte de muncă cu mai mulți angajatori în același timp, s-a prevăzut ca fiecare angajat să aibă posibilitatea să aleagă angajatorul prin intermediul căruia să primească voucherele de vacanță.

Proiectul mai menționează că, pe lângă eliminarea discrepanțelor dintre cele două categorii de salariați bugetari și cei din sectorul privat, valoarea voucherelor de vacanță se întoarce, practic, în economie, iar consecințele sunt pozitive pentru întreaga industrie a turismului și activităților conexe (HoReCa, industria alimentară, industria de transport, servicii, comerț etc).

„Efortul bugetar pentru acordarea de vouchere de vacanță celor cca. 4,2 milioane de salariați din sectorul privat este de cca. 6,09 miliarde lei. însă, efectul global este unul pozitiv, deoarece din această sumă estimăm că cca. 60% – 65% se va întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit etc. Diferența se va regăsi în efectul economic generat. Dincolo de efectul benefic direct înregistrat și de către salariatul din mediul privat, o asemenea decizie va avea un impact pozitiv și asupra turismului intern. în prezent, cu un potențial turistic net superior altor state membre ale Uniunii Europene, România înregistrează valori mult mai scăzute a ponderii acestei activități în produsul intern brut. Datele statistice vorbesc despre aproape 4% contribuție a turismului în PIB la nivelul Uniunii Europene, în vreme ce în România această pondere este de circa 2,9%”, se arată în expunerea de motive.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Obişnuiți să luaţi algocalmin?
Observator » Stiri economice » 4,2 milioane de angajați din privat ar putea primi vouchere de vacanță de la stat. Impactul bugetar este de peste 6 miliarde lei