E bătălie pentru un loc la catedră. Aproape 30 de mii de candidaţi au intrat în cursa pentru un post de profesor titular
Surprinzător, anul acesta, curţile şcolilor au fost pline de tineri de 18 ani, care visează să fie învăţători sau educatori. Alţii, la vârsta a doua, îşi încearcă norocul şi a 13 oară. Concurenţa cea mai mare a fost la limba română.
De Redactia Observator la 18.07.2019, 15:31Surprinzător, anul acesta, curţile şcolilor au fost pline de tineri de 18 ani, care visează să fie învăţători sau educatori. Alţii, la vârsta a doua, îşi încearcă norocul şi a 13 oară. Concurenţa cea mai mare a fost la limba română.
Gina şi Dana, surori gemene, au absolvit anul acesta liceul pedagogic din Bucureşti. Abia aşteaptă să ajungă la catedră. Doar că termenul "nerăbdătoare", pentru ele, are un alt sens, faţă de cel din dicţionarul cu care ar fi trebuit să se pregătească pentru examenul de titularizare.
Sunt mulţi cei care vor să fie educatori deşi abia au ieşit de pe băncile şcolilor. În Bucureşti, de exemplu au la dispoziţie 300 de locuri, iar concurenţa ajunge aproape de 4 candidaţi pe loc.
Iar de facultate nu au nevoie deocamdată. Se mulţumesc, oricum, şi cu un loc de suplinitor.
Confuzi încă în exprimare, dar plini de entuziasm, tinerii spun că vor să schimbe sistemul. Şi să predea copiilor lecţii prin metode inovative.
Peste 4 mii de posturi sunt disponibile la nivel national pentru cei aproape 30 de mii de candidati daca vorbim despre Capitala, aici sunt cele mai mult elocuri, 662. concurenta cea mai mare este la limba romana, doar un singur post la nivel de bucuresti.
Următoarele în top sunt educaţia fizică şi limba engleză. Condiţia este să obţină peste nota 7 şi să existe un post liber la unitatea la care îşi doreşte să lucreze. Un profesor de sport îşi încearcă norocul de mai bine de zece ani.
Eduard Ciochină, profesor de sport: Ganditi-va din 2005, sunt activ in sistem, sunt 12 13 ani. Am avut si nota de titular cea mai mica, 3.50.
Reporter: Cum va explicati ca nu sunteti titular pe post de atitia ani inca?
Eduard Ciochină, profesor de sport: E o intrebare foarte bine adresata, dar nu pot sa va dau raspuns. Ar trebui sa ii intrebam pe cei de sus.
Ştefania a lucrat în Transporturi şi spune că niciodată nu e prea târziu pentru o schimbare. Iar în ultimul an, salariile în Învăţământ au crescut.
Stefania: Pregatirea destul de grea, ce ne-a ramas, vom vedea dupa.
Marina Manea, purtător de cuvânt ISMB: Dacă acest examen este trecut cu brio şi profesorul ocupă un loc pe per nedeterminată, îi asigură siguranţa unui loc de muncă, stabilitatea unui loc de muncă, posibilitatea de a creşte,de a se dezvolta pe mai departe si de a isi sustine gradele didactice.
Salariul unui profesor debutant începe de la 2100 de lei. Dar grila de salarizare din 2022 le promite profesorilor cu studii superioare şi cu vechime de peste 20 de ani, venituri lunare de peste 3200 de lei.