Cum ajung elevii cu note uriaşe să nu intre la niciun liceu. "Nu voia decât 13 opţiuni. I-am urat succes!"
Aproape 7 mii de elevi nu au fost admişi la niciun liceu din ţară. Şi nu pentru că notele lor ar fi fost prea mici. Din contră. Ci pentru că nu au completat suficiente opţiuni pe fişele de înscriere. Mediile de admitere au fost atât de mari anul acesta, încât ierarhia pentru liceu a fost dată peste cap. 9.57 este media unui copil din Cluj, care a aflat astăzi că nu a intrat la liceu.
De Mădălina Iacob la 14.07.2022, 20:286.852 de elevi nu au fost admişi la liceu. 15 dintre ei aveau medii peste 9. Aproape 250 de elevi, medii peste 8. 9.54 a fost cea mai mare medie a unui elev respins din Cluj-Napoca. Prima explicaţie este că aceşti elevi nu au scris suficiente opţiuni pe fişele de înscriere. De cele mai multe ori, părinţii sunt cei care nu îşi dau seama că aspiraţiile lor sunt prea mari, iar mediile copiilor sunt prea mici. Sau, unii dintre ei refuză să treacă mai mult de 10 de opţiuni pe fişa care poate cuprinde peste 300 de licee.
Daniela Voinea, director şcoala gimnazială: Nu voia decât 13 opţiuni. E dreptul ei. Dacă pe copil l-am simţit că ar fi vrut, mama mi-a spus că e dreptul ei să facă câte opţiuni vrea. Drept pentru care...i-am urat succes.
La nivel naţional, au fost completate în medie 20 de opţiuni per elev. Prea puţine, din păcate, în unele cazuri. În plus, elevii nu au anticipat cât de mult vor creşte anul acesta mediile de admitere, pentru că rezultatele la Evaluarea Naţională au fost foarte bune. Pentru fiecare dintre profiluri, avem o creştere semnificativă. De exemplu, la profilul real mate-info este 9.84, la ştiinţele naturii 9.80. Cea mai mare creştere fiind de 10 procente faţă de ultima medie a anului şcolar anterior.
Raluca Ivănuş, director George Coşbuc: La uman au crescut şi ele, spectaculos am putea spune, dacă vorbim despre creşteri de 20 de sutimi. 9,48, ultima medie la filologie.
Topul specializărilor este condus de matematică-informatică intensiv engleză de la Colegiul Sf. Sava din Capitală, unde ultima medie de intrare este 9.89. Urmează Colegiul Gh. Lazăr, Fraţii Buzeşti din Craiova şi Ion Brătianu din Piteşti. Cele mai căutate au rămas profilurile reale, mate-info şi ştiinţele naturii.
''Am intrat la mate-info bilingv.
Cu ce medie?
9.71. A fost a doua, prima a fost Spiru, Mate-info, a doua fiind Cosbuc, a treia, Moisil.''
''Am intrat la fililogie. A fost prima mea variantă, am vrut mereu să intru la bilingv şi sunt fericită de opţiune.''
Cum se va calcula media de admitere la liceu de anul viitor
Pentru următoarea etapă de admitere la liceu au rămas disponibile aproape 5 mii de locuri la licee şi peste 22 de mii la şcolile profesionale. De anul viitor, media de admitere la liceu se va calcula diferit. Dispare procentul de 20 la sută care reprezenta până acum media anilor de gimnaziu. Va conta exclusiv nota de la Evaluarea Naţională.
Peste doi ani, însă, pentru elevii care intra acum în clasa a şaptea, admiterea se va schimba complet. Vor putea alege să dea un examen de preadmitere la un colegiu preferat, şi dacă îl promvează, vor scăpa de stresul ierarhiei computerizate de la Evaluarea Naţională din vară.