Zeci de elevi din Șopotu Nou merg pe jos kilometri până la școală: ”Trebuie să mergem, să învățăm”
Într-un colţ de lume din judeţul Caraş-Severin, vestea bună a reabilitării şcolii dintr-un sat este umbrită de drumul care duce până la ea. Zeci de elevi sunt nevoiţi să meargă pe jos kilometri întregi pentru a ajunge la cursuri.
De Redactia Observator la 14.09.2019, 13:30Într-un colţ de lume din judeţul Caraş-Severin, vestea bună a reabilitării şcolii dintr-un sat este umbrită de drumul care duce până la ea. Zeci de elevi sunt nevoiţi să meargă pe jos kilometri întregi pentru a ajunge la cursuri. Sunt copii care trăiesc în sate izolate, unde microbuzul şcolar nu ajunge din cauza drumului dezafectat şi a distanţei mari între cătune.
Chiar dacă încă nu e vremea gerului şi a viscolului, drumul spre şcoală al acestui copil e o probă de rezistenţă fizică zi de zi.
”Avem nevoie de şcoală pentru a ne crea un viitor”, spune elevul.
Băiatul locuieşte într-un sat izolat din comuna Şopotu Nou, Caraş Severin. Ca el mai sunt zeci de elevi.
Şcoala gimnazială din comună a fost reabilitată şi modernizată. 90 de copii învaţă aici şi peste jumătate din ei fac naveta. Merg pe jos până la punctele de întâlnire din care îi preiau microbuzele şcolare care nu ajung în satele izolate de pe dealuri şi văi.
PĂUN BABA, Primarul din Șopotu Nou: La ora actuală undeva la 1.268, după statistică ar fi, ca locuitori. Şi e vorba de zece sate, răsfirate, cu probleme.
Totuşi, cei mici nu se plâng.
”Da, dar trebuie să mergem la şcoală, să învăţăm”, declară un elev.
PĂUN BABA, Primarul din Șopotu Nou: Copiii vin, frecventează şcoala, plus că sunt copii care merg şi la liceu pe care îi ajutăm şi noi pe plan local, îi ducem cu microbuzul până în centrul comunei şi de acolo să ia autobuz, ca în felul acesta să aibă o diplomă, să termine un liceu, să ia Bacalaureatul.
În ciuda condiţiilor dificile, în comună nu există abandon şcolar.