Elevii români, "experţi" la jocuri online, dar analfabeţi digital în rest. Mulţi nu sunt capabili să trimită un simplu e-mail
România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte competenţele digitale. Practic, asta înseamnă că majoritatea elevilor sunt şi analfabeţi digital. Adică cei mai mulţi nu ştiu nici măcar să trimită un e-mail. Sunt date care îi îngrijorează inclusiv pe oficialii europeni, care astăzi au ţinut o conferinţă pe această temă.
De Mădălina Iacob la 26.05.2022, 11:26Doar un sfert dintre elevii din România au competenţe digitale ridicate. Peste trei sferturi dintre ei se încadrează la nivelul nefuncţional sau minim funcţional, ceea ce înseamnă că elevul din această categorie nu ştie nici măcar să deschidă calculatorul, să trimită un e-mail ori să verifice sursa unei informaţii, dar nici să-şi protejeze identitatea în online.
Copiii români nu stau cu folos pe Internet
Este paradoxal, mai ales că majoritatea copiilor stau zi de zi pe tablete, smartphone sau calculator. Totuşi, nu ştiu să facă lucruri elementare, ci doar să se joace, spun specialiştii. Astfel, cei mici îşi consumă ineficient timpul online. Este un semnal de alarmă pe care îl trage şi Comisia Europeană, care vrea ca 80% din populaţia României să aibă aceste competenţe digitale până în 2030.
Competenţe digitale. Planul Ministerului Educaţiei
Ministrul Educaţiei vrea să introducă tablele smart în peste 80.000 de săli de clasă. Sorin Cîmpeanu crede că aşa îi va ajuta pe elevi şi profesori să dobândească aceste competenţe digitale. Mai mult, ministrul vrea să formeze în acest domeniu peste 100.000 de dascăli. Totul s-ar putea întâmpla din 2023, până la finalul anului 2024.