Antena Meniu Search
x

Video Elevii, întâmpinaţi în noul an şcolar 2022-2023 cu o nouă testare. Ce presupune evaluarea standardizată

Nici nu a anunţat bine că elevii vor avea încă o evaluare până la sfârşitul anului şcolar că ministrul Educaţiei se gândeşte deja la o nouă o testare. La toamnă, când copiii se întorc în bănci. Până atunci, mii de elevi din toate judeţele vor fi testaţi în perioada 30 mai- 8 iunie printr-o evaluare standardizată, după modele internaţionale. Testarea va fi făcută pe tablete şi smartphone.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 13.05.2022, 21:35

Vezi și

În Bucureşti, şapte şcoli din fiecare sector au fost deja alese pentru evaluare. Şi în ţară, lista cuprinde unităţi de top, din sate şi din oraşe, dar şi unele cu rezultate mai slabe la examenele naţionale şi din medii defavorizate. Aceste evaluări vor semăna cu testările internaţionale PISA, acolo unde România se află pe ultimele locuri în Europa. Vor dura 30 de minute pentru clasele primare, şi 60 de minute la gimnaziu şi la liceu. Elevii care nu vor da aceste evaluări sunt cei din clasele a opta şi a douăsprezecea. Chiar dacă testele se vor da pe o platformă privată, rezultatele vor ajunge direct la Ministerului Educaţiei.

Nu li se vor pune note în catalog

"Digital tablete, laptopuri chiar şi smartphone-uri sunt posibile Din septembrie 2023, să organizăm educaţia pe cu totul şi cu totul alte baze. E posibil să propunem şi evaluare la început de an şcolar, ca să avem comparaţia", a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei. Elevii nu ar trebui să fie stresaţi deloc, spune ministrul. Nu li se vor pune note în catalog. Rapoartele ne arată de ani buni că peste 40% dintre copii sunt analfabeţi funcţionali. Soluţiile însă întârzie. "Trebuie intervenit. Este nevoie de un plan de măsuri şi un plan de acţiune, nu se întâmplă", a declarat Iulian Cristache, Federaţia Părinţilor.

"Noi ne-am exprimat dorinţa ca în urma rezultatelor, profesorul de la clasa sa îşi ia în serios atribuţia de a genera un plan individual de învăţare pentru elevii lui, el îi cunoaşte cel mai bine", a declarat Robert Avram, consiliul elevilor. "Nu va fi înlocuit niciodată profesorul de acel algoritm sau calculator", a declarat Marius Nistor, sindicalist în educaţie. Datele actuale arată că aproape jumătate dintre elevi nu ştiu să interpreteze informaţii sau să formeze concluzii proprii după ce citesc un text.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Educatie » Elevii, întâmpinaţi în noul an şcolar 2022-2023 cu o nouă testare. Ce presupune evaluarea standardizată