Video Angajament al României faţă de UE, departe de a deveni realitate. Şi Bulgaria ne-a întrecut la capitolul "studii superioare"
Nu este an şcolar în care să nu auzim de reforme în învăţământ. Fiecare ministru are câte o viziune şi nu ezită să îşi pună în practică planurile. Însă o comparaţie cu alte state europene arată că, în Educaţie, suntem departe de a avea rezultate cu care ne putem mândri.
Ultimul raport al Comisiei Europene ne-a găsit tot pe valul schimbărilor în învăţământ. Aici, putem vorbi despre evaluarea standardizată pe care şi-o doreşte Ministerul Educaţiei, de eliminarea tezelor sau de o posibilă eliminare a mediei din anii de gimnaziu pentru admiterea la liceu.
Calitatea educaţiei în România
Oricât de ridicat ar fi gradul de optimism, încrederea într-o reformă salvatoare a învăţământului nu poate fi găsită cu uşurinţă. Mai ales când priveşti cifrele din raportul Comisiei Europene. România, la fel ca toate statele UE, şi-a asumat să atingă până în 2030 pragul de 45% din populaţie care să fi absolvit studii superioare. Însă ţara noastră s-a blocat undeva la jumătatea drumului: abia am reuşit să atingem nivelul de 23% din tineri care să fi absolvit unităţi de învăţământ superior. Vecinii bulgari se apropie de pragul de 33%, iar media europeană este la 41%. Mai mult de jumătate din statele din Uniune se apropie de acel nivel de 45% propus până în 2030, iar în ţări precum Cipru, Luxemburg sau Irlanda, nivelul de studii superioare în rândul tinerilor este la 60%.
Ţările cu cei mai mulţi absolvenţi de facultate
- Profesorii le spun elevilor slab pregătiţi să nu vină la evaluări. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei,...
- De ce ne pleacă tinerii după terminarea studiilor. Soluții pentru stoparea exodului de inteligenţă
- Stupizenia şi birocraţia din sistemul românesc de învăţământ: Bill Gates nu ar avea nicio şansă să se...
- Luxemburg
- Irlanda
- Cipru
Ţările cu cei mai puţini absolvenţi de facultate
- Ungaria
- Italia
- România
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰