Antena Meniu Search
x

Video Angajament al României faţă de UE, departe de a deveni realitate. Şi Bulgaria ne-a întrecut la capitolul "studii superioare"

Nu este an şcolar în care să nu auzim de reforme în învăţământ. Fiecare ministru are câte o viziune şi nu ezită să îşi pună în practică planurile. Însă o comparaţie cu alte state europene arată că, în Educaţie, suntem departe de a avea rezultate cu care ne putem mândri. 

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 25.05.2022, 09:05

Vezi și

Ultimul raport al Comisiei Europene ne-a găsit tot pe valul schimbărilor în învăţământ. Aici, putem vorbi despre evaluarea standardizată pe care şi-o doreşte Ministerul Educaţiei, de eliminarea tezelor sau de o posibilă eliminare a mediei din anii de gimnaziu pentru admiterea la liceu.

Calitatea educaţiei în România

Oricât de ridicat ar fi gradul de optimism, încrederea într-o reformă salvatoare a învăţământului nu poate fi găsită cu uşurinţă. Mai ales când priveşti cifrele din raportul Comisiei Europene. România, la fel ca toate statele UE, şi-a asumat să atingă până în 2030 pragul de 45% din populaţie care să fi absolvit studii superioare. Însă ţara noastră s-a blocat undeva la jumătatea drumului: abia am reuşit să atingem nivelul de 23% din tineri care să fi absolvit unităţi de învăţământ superior. Vecinii bulgari se apropie de pragul de 33%, iar media europeană este la 41%. Mai mult de jumătate din statele din Uniune se apropie de acel nivel de 45% propus până în 2030, iar în ţări precum Cipru, Luxemburg sau Irlanda, nivelul de studii superioare în rândul tinerilor este la 60%.

Ţările cu cei mai mulţi absolvenţi de facultate

Pe acelaşi subiect
  • Luxemburg
  • Irlanda
  • Cipru

Ţările cu cei mai puţini absolvenţi de facultate

  • Ungaria
  • Italia
  • România

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Educatie » Angajament al României faţă de UE, departe de a deveni realitate. Şi Bulgaria ne-a întrecut la capitolul "studii superioare"