Evaluare Naţională 2024. Reacţia unei eleve, după exerciţiul "complex" de la Limba română. Nota depinde de răspunsul corect
Dosar penal după proba de limba română la Evaluarea Naţională. Angajata unei şcoli din Baia Mare, care monitoriza camerele video, a trişat. Contrar regulamentului şcolar, a trimis subiectele primite de la Ministerul Educaţiei unui profesor pe WhatsApp. De acolo, au ajuns imediat la părinţi şi presă. Peste 150.000 de elevi au fost prezenţi la examen. Au avut de scris caracterizarea unui personaj din "Cireşarii", iar pluralul cuvântului "complex" le-a dat mari bătăi de cap copiilor.
De Mădălina Iacob la 25.06.2024, 19:53Întrebaţi ce note iau, elevii răspund: "10!", "9.80!", dar şi "Eu nu mă pronunţ!" Ezitarea vine mai ales de la pluralul unor cuvinte care le-au dat bătăi de cap chiar şi celor mai pregătiţi elevi de clasa a opta.
Evaluare Naţională 2024 - limba română. Care este pluralul cuvântului "complex"
- Elevă: Exerciţiul cu complex. Era cu CŞ. Pentru că e împrumutat...
- Elevă: A fost o fază cu complecşi, dacă se scrie la plural cu x sau cu cş.
- Reporter: Cum e?
- Elevă: Am scris CS... Am scris bine?
- Reporter: Da. Sigur da!
Problema complexă a fost cea mai populară printre elevi si părinţi. Pe site-ul unui dicţionar online, cuvântul a avut peste o mie de căutări în doar câteva ore. Examenul a avut însă şi o altă controversă. Subiectele au apărut pe Internet după prima jumătate de oră de la începutul probei. Un dosar penal a fost deschis la o şcoală din Baia Mare după ce responsabila cu monitorizarea camerelor de supraveghere le-a trimis pe WhastApp unui alt profesor.
"A fost un viciu de procedură, o nesupraveghere a spaţiului unde se descarcă subiectele şi, din păcate, o persoană iresponsabilă a trimis unei alte persoane şi de acolo au ajuns în presă", a declarat Mihai Pop, inspector ISJ Maramureș.
Un elev, dat afară de la Evaluarea Naţională. Încerca să copieze
Ministerul Educaţiei a urmărit in timp real pe plaforma digitală ce se întâmplă în ţară. Un copil a fost dat afară din sală după ce a fost prins că încerca să copieze. Alţi 7.000 au absentat de la proba de limba română, iar aproape 16.000 nici măcar nu s-au înscris la Evaluarea Naţională.
"Ne referim în general la copiii care merg la învăţământul profesional, unde nu este necesară nota de la Evaluarea Naţională. Corigenti, repetenţi, medii neîncheiate, elevii din şcolile speciale. Subiectele au fost aşa cum trebuie să fie la un examen naţional, să nu se ia uşor 10, dar să se ia uşor nota de trecere", a declarat Sorin Ion, secretar de stat, Ministerul Educaţiei.
Multora li s-au împlinit rugile şi le-a picat caracterizarea personajului Tică din "Cireşarii". "Am un lănţişor cu cruciuliţă primit de la doamna de meditaţii, apoi am două brăţări cu cruciuliţă de la tata, de pe Muntele Athos, şi o brăţară cu valoare sentimentală care mă ajută mereu", arată un elev.
Cum se calculează media de admitere la liceu în 2024
Media dintre nota de la limba română şi cea de la matematică îi va duce pe elevi direct la un liceu. Concurenţa este însă destul de mare, mai ales în Capitală. În topul performanţei, se află Colegiul Sf. Sava din Bucureşti, unde ultima medie de intrare a fost anul trecut 9.95. Topul preferinţelor elevilor arată diferit. Pe primul loc este Liceul I. L. Caragiale, unde ultima medie de intrare la mate-info a fost 9.67.
Proba la matematică va da emoţii elevilor şi părinţilor joi, iar primele rezultate vor fi afişate pe 3 iulie.