Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Evaluarea Națională 2024, proba scrisă la română. Ce subiecte i-au încurcat pe elevi

Fiori, dar nu de la aerul condiţionat, ci de la emoţii au avut astăzi şi cei peste 160.000 de absolvenţi de clasa a 8-a. A început primul examen mare din viaţa lor, Evaluarea Naţională. Prima probă - limba şi literatura română. Joi, testarea continuă cu proba la Matematică, iar pe 28 iunie elevii vor susţine proba scrisă la Limba maternă. Rezultatele înaintea contestațiilor se vor afișa pe 3 iulie, urmând ca elevii să afle notele finale pe 9 iulie. 

de Mădălina Iacob

la 25.06.2024 , 13:12

La proba scrisă la Limba și literatura română din cadrul Evaluării Naționale 2024, elevii au primit două texte suport: primul din Constantin Chiriţă – "Cireșarii", iar al doilea din Cella Delavrancea – "Portret". Pe baza acestor texte, absolvenții clasei a opta au avut de rezolvat mai multe cerințe. La subiectul II, candidații au avut de făcut o compunere, de minimum 150 de cuvinte, în care să-l caracterizeze pe Tic, personajul din textul lui Constantin Chiriță.

Gramatica i-a pus în dificultate pe elevi

O lectură de pe lista suplimentară, spun profesorii, dar pe care ar fi trebuit să o citească orice adolescent până la această vârstă. Ceva probleme au avut elevii la partea de gramatică și lexic, dar vorbim de câteva sutimi până la un punct. Motiv pentru care nota 9 ar trebui să fie obținută de orice elev care s-a pregătit și care a făcut și multe meditații. Altfel, subiectele au fost mai ușoare decât la simulare, dar și decât de cele care s-au dat anul trecut, cu o dificultate medie.

Vezi și

Așa le-au catalogat profesorii, dar și elevii când au ieșit din sala de examen. Absolvenții clasei a opta se așteaptă la mai greu la proba de Matematică, joi, 27 iunie. Rezultatele vor fi afișate săptămâna viitoare. Este o perioadă plină de emoții și presiune pentru adolescenți, pentru că nota îi va duce direct la liceu, iar concurența este una foarte mare, mai ales în Capitală.

Pe acelaşi subiect

Calendarul Evaluării Naționale 2024

► 25 iunie 2024: Limba și literatura română – probă scrisă

► 27 iunie 2024: Matematica – probă scrisă

► 28 iunie 2024: Limba și literatura maternă – probă scrisă

► 3 iulie 2024 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor

► 3 iulie 2024 (ora 16:00 – ora 19:00) și 4 iulie 2024 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor

► 4 – 9 iulie 2024: Soluționarea contestațiilor

► 9 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor.

Pe evaluare.edu.ro şi Observatornews.ro găseşti toate informaţiile legate de examenele susţinute de absolvenţii clasei a VIII-a din România: subiecte, barem şi rezultate Evaluare Naţională 2024. 

Mădălina Iacob Like

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva.

Întrebarea zilei
Sunt pregătite autorităţile să facă faţă potopului care se abate peste România în acest weekend?
Observator » Educaţie » Evaluarea Națională 2024, proba scrisă la română. Ce subiecte i-au încurcat pe elevi