Antena LIVE

Început de an şcolar 2023-2024. Aproximativ 2,7 milioane de elevi se întorc la cursuri luni. Calendarul vacanţelor

An şcolar 2023-2024. Vacanţa de vară a luat sfârşit, aşa că este timpul ca cei aproximativ 2.700.000 să se întoarcă din nou în bănci, de luni, 11 septembrie. Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, vor exista 36 de săptămâni de cursuri, până pe 31 august 2024. 

De la 10.09.2023, 11:01
Început de an şcolar 2023-2024. Aproximativ 2,7 milioane de elevi se întorc la cursuri luni. Calendarul vacanţelor Shutterstock

Anul şcolar 2023-2024 începe la data de 1 septembrie 2023, se încheie la data de 31 august 2024 şi are o durată de 36 de săptămâni de cursuri.

Prin excepţie, se stabilesc următoarele: pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 7 iunie 2024, iar pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 14 iunie 2024.

Pentru clasele din învăţământul liceal - filiera tehnologică, şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 28 iunie 2024.

Calendar an şcolar 2023 - 2024. Când se fac cursuri şi care sunt intervalele de vacanţă

Pe acelaşi subiect

Anul şcolar care a începe luni se structurează, pe intervale de cursuri şi intervale de vacanţă, astfel:

intervale de cursuri - de luni, 11 septembrie 2023, până vineri, 27 octombrie 2023;

Intervalele de vacanţă sunt programate astfel:

Când se desfăşoară "Şcoala altfel" şi "Săptămâna verde"

În ziua de 5 octombrie 2023 - Ziua internaţională a educaţiei şi în zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri.

Programul naţional "Şcoala altfel" şi Programul "Săptămâna verde" se desfăşoară în perioada 11 septembrie 2023-26 aprilie 2024, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite.

Avertismentele medicilor pentru începutului anului şcolar 2023 - 2024

Directorul medical al Institutului "Matei Balş", Adrian Marinescu, a declarat că, odată cu începerea şcolilor, ar putea creşte numărul cazurilor de infecţie cu noul coronavirus şi a recomandat respectarea regulilor de igienă, iar în situaţia în care copiii prezintă simptomatologie specifică să nu fie aduşi în colectivitate.

"Începerea şcolilor, faptul că oamenii vin din concediu şi au o interacţiune mai mare şi rişti să crească numărul de infecţii, mai ales că va veni sezonul rece la un moment dat şi nu vom avea doar COVID, vom avea virusurile gripale, toate virusuri cu transmitere pe cale respiratorie. Nu contează ce fac în prima zi, contează toată perioada în care cei mici vor fi în colectivitate. Aici discutăm despre regulile de igienă, inclusiv spălatul mâinilor cu apă şi săpun. Este foarte important ca atunci când cel mic are o simptomatologie acută să nu fie adus în colectivitate. Dacă totuşi este deja acolo, să fie izolat cât se poate de repede, pentru că există riscul unor focare", a afirmat, pentru Agerpres, medicul Adrian Marinescu.

Potrivit acestuia, în momentul în care copilul prezintă o simptomatologie "zgomotoasă" trebuie să se ia legătura cu medicul astfel încât cel mic să fie monitorizat corect. "În momentul în care este o simptomatologie zgomotoasă, se va lua legătura cu medicul de la şcoală dacă există, sau cu medicul de familie, sau cu un alt medic, în aşa fel încât cel mic să fie monitorizat corect. Focarele trebuie să fie rezolvate la timp, eventualele focare din punct de vedere epidemiologic, în aşa fel încât lucrurile să fie menţinute cât mai echilibrat", a punctat medicul.

El a subliniat importanţa vaccinării antigripale, având în vedere că va veni sezonul rece cu gripă. "Foarte important - în momentul în care vorbim de sezonul rece ar trebui să ne pregătim de această dată în mod corect cu vaccinare antigripală. Ar trebui să fie făcută undeva în octombrie, în aşa fel încât sezonul de gripă care va urma din noiembrie să fie menţinut sub control", a explicat Adrian Marinescu.

Acordarea gratuităţilor la transport pentru elevi, adoptată de Executiv

Executivul a adoptat în şedinţa de vineri hotărârea privind acordarea gratuităţilor la transport pentru elevi, pe parcursul anului şcolar.

Mai exact, Hotărârea de Guvern vizează transportul şi reducerile acordate pentru elevii din învăţământul preuniversitar acreditat sau autorizat, inclusiv cei înmatriculaţi în cadrul şcolilor înscrise în registrul special al unităţilor de învăţământ care funcţionează după un curriculum străin.

"Beneficiază de gratuitate la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan şi judeţean, rutier, naval, cu metroul, precum şi feroviar, pentru toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului şcolar. Au fost stabilite facilităţi suplimentare la transportul elevilor, faţă de ceea ce a fost până acum. S-a introdus o nouă categorie de beneficiari la gratuitate la transport, şi anume elevii din şcolile înscrişi în registrul special al unităţilor de învăţământ preuniversitar care funcţionează după un curriculum străin. De asemenea, s-a prevăzut faptul că elevii din învăţământul preuniversitar care locuiesc şi/sau învaţă în judeţul Ilfov beneficiază de gratuitate la transportul cu metroul", a spus Ligia Deca, ministrul Educaţiei, la Guvern.

Cum se acordă gratuitatea pentru transportul cu trenul şi cu metroul

Deca a menţionat că pentru transportul feroviar operatorii vor emite elevilor titluri de călătorie gratuită, pentru toate categoriile de tren clasa a II-a, pe orice relaţie de călătorie, pe perioada anului şcolar.

În ceea ce priveşte transportul cu metroul, gratuitatea se acordă pe bază de abonament lunar, pe parcursul anului şcolar, iar decontarea se efectuează din bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii. Elevii beneficiază de gratuitate şi în cazul transportului public rutier judeţean şi interjudeţean între localitatea de domiciliu şi localitatea în care sunt şcolarizaţi.

De asemenea, Executivul a adoptat în şedinţa de vineri o hotărâre care vizează suplimentarea cu 3.000 a numărului de posturi pentru învăţământul preuniversitar. Mai exact, este vorba despre 2.100 de posturi didactice şi 900 nedidactice. 

Noi reguli pentru acordarea burselor şcolare

Ministerul Educaţiei a aprobat criteriile de acordare a burselor de merit pentru elevii de liceu şi gimnaziu. Proiectul prevede şi burse sociale pentru elevii orfani sau din familii cu venituri mici. Vor primi bursă de merit primii 30% din elevii fiecărei clase de gimnaziu sau liceu, dar în cazul în care mai mult de 30% dintre elevi au media anuală peste 9.50, această listă poate fi prelungită.

În sfârşit vor primi bursă de merit şi elevii de clasa a V-a, dar din ianuarie 2024, după ce parcurg primele module din clasa a V-a pentru că în cazul lor nu poate fi calculată media anuală pe anul precedent, pentru că în clasele primare primesc calificative şi nu note.

Care este valoarea bursei de merit. Cum se acordă bursele pentru orfani

450 de lei este valoarea bursei de merit. O altă noutate o reprezintă faptul că în cazul burselor pentru elevii orfani de unul sau ambii părinţi, pentru cei care vin din familii monoparentale sau cei care suferă de anumite afecţiuni medicale, bursa se va acorda fără să se mai ţină cont de venitul familiei.

Se va ţine cont de acest lucru în cazul burselor sociale pentru că vor fi acordate doar elevilor care provin din familii în care venitul pe membru nu depăşeşte 50% din salariul minim net. Vor rămâne în schimb fără bursă de transport elevii care învaţă într-o localitate decât cea de domiciliu, dar în cazul lor le va fi decontat transportul. 

Ți-a plăcut acest articol?

an scolar 2023-2024 an scolar elevi profesori scoala liceu cursuri vacanta
Întrebarea zilei
Amenzi pentru şoferii care nu au camere montate pe spatele maşinii. Sunteţi de acord?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Gigantul german care face angajări masive în România și oferă salarii bune....
Fanatik.ro
Publicat 17.05.2024
Ce pățești dacă ai băut o sticlă de apă din supermarket înainte să o...
Fanatik.ro
Publicat 17.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
În spatele ușilor închise. China mărește AJUTORUL pentru industria de...
Gandul
Publicat 14.05.2024
Femeia prinsă făcând plajă pe șalupa Poliției Locale din Timișoara a...
Adevărul
Publicat 16.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 17 mai 2024. Racii pot avea parte de câștiguri financiare....
CaTine
Publicat 16.05.2024
Carmen Grebenișan, totul despre partaj! Influencerița a spus lucrurilor pe nume:...
spynews.ro
Publicat 14.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Cu ce trebuie să stropești trandafirii în luna iunie. Secretul grădinarilor...
Click.ro
Publicat 15.05.2024
O structură misterioasă de lângă Piramidele din Giza a nedumerit experții....
Useit
Publicat 16.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Cine este presupusul autor al tentativei de asasinat asupra premierului slovac....
libertatea.ro
Publicat 16.05.2024
Cardi B intenționa să arate „ca o femeie în vârstă” la Met Gala 2024....
ZU
Publicat 16.05.2024
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
Hello taste
Publicat 16.05.2024
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 16.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ananas. Cum îți poate sprijini...
Medicool
Publicat 16.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024