Antena Meniu Search
x

Burse şcolare în anul 2023-2024. Ce bani pot primi elevii

Milioane de copii din întreaga Românie se pregătesc pentru anul şcolar 2023-2024, care ar urma să înceapă de luni, 11 septembrie, iar mulţi dintre ei se gândesc la eventualele burse şcolare pe care le-ar putea obţine pe parcursul anului şcolar.

de Redactia Observator

la 06.09.2023, 12:46

Milioane de elevi din întreaga Românie încep anul şcolar 2023-2024 pe 11 septembrie
Milioane de elevi din întreaga Românie încep anul şcolar 2023-2024 pe 11 septembrie - Profimedia
  • Milioane de copii din întreaga Românie încep anul şcolar 2023-2024 pe 11 septembrie.

După circa trei luni de vacanţă, presărată cu examene de Evaluarea Naţională sau Bacalaureat, milioane de copii din întreaga Românie ar urma să revină la şcoală începând cu luni, 11 septembrie. Vorbim, evident, de începutul noului an şcolar, respectiv a anului şcolar 2023-2024.

Pentru a încuraja tinerii să înveţe cât mai mult şi cât mai bine, autorităţile vin şi în acest an şcolar cu o serie de măsuri menite să ajute elevii, inclusiv cu diferite categorii de susţinere financiară.

Ce burse şcolare pot primi elevii în anul şcolar 2023-2024

Ca în fiecare din ultimii ani, şi în anul şcolar 2023-2024 elevii din întreaga Românie ar putea să primească diferite ajutoare financiare sub formă de burse şcolare. Vorbim în primul rând de burse şcolare precum bursa de merit, bursa socială sau bursa tehnologică.

Pe acelaşi subiect

De asemenea, vorbim şi de burse acordate pentru rezultate excepţionale. Aici intră cele două mari categorii de burse, respectiv bursa de excelenţă olimpică I/internaţională şi bursa de excelenţă olimpică II/naţională.

Criterii de acordare a bursei de merit

Bursa de merit este în valoare de aproximativ 450 de lei pe lună, iar de ea ar putea beneficia diferite categorii de elevi. În primul rând este vorba despre elevii care au media generală minim 9,50 şi au cel mult 10 absenţe nemotivate.

De asemenea, burse de merit ar putea primi şi elevii care au obţinut media de admitere în învăţământul liceal sau profesional de cel puţin 9,50 sau elevii care obţint diferite premii la etapele judeţene ale unor competiţii organizate de Ministerul Educaţiei.

Bursa de excelenţă pentru olimpici poate ajunge până la 1.000 lei

Elevii români care obţin rezultate extraordinare la competiţii naţionale, olimpice sau internaţionale pot obţine aşa-numitele burse de excelenţă. Avem două categorii de bursă de excelenţă.

Vorbim în primul rând de bursa de excelenţă pentru rezultate extraordinare obţinute la competiţiile naţionale. Aceasta este în valoare de 700 de lei pe lună. Elevii care obţin rezultate extraordinare la competiţii olimpice sau internaţionale ajung să încaseze 1.000 de lei pe lună.

Ce elevi pot primi bursa socială în acest an şcolar

Bursele de ajutor social se acordă, la cerere, elevilor care provin din familii cu o situaţie materială dificilă sau care, în general, se află într-o situaţie dificilă. Vorbim în special despre elevi care provin din familii ce nu realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie mai mare de 50% din salariul minim net pe economie.

De asemenea, pot primi bursă de ajutor social şi elevii orfani, elevi aflaţi în întreţinerea unui singur părinte, elevi aflaţi în plasament sau elevi care au deficiențe/afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului. Vă reamintim că bursa de ajutor social este de aproximativ 300 de lei pe lună.

Se introduce şi bursa tehnologică în anul şcolar 2023-2024

În încercarea de a revitaliza învăţământul tehnologic, autorităţile au decis să introducă din anul şcolar 2023-2024 aşa-numita bursă tehnologică. Aceasta este în valoare de 300 de lei pe lună şi se adresează, evident, elevilor care decid să urmeze acest tip de învăţământ şi care au rezultate deosebite.

Bursa tehnologică nu se acordă elevilor care acumulează 10 sau mai multe absenţe nemotivate într-o lună şi nici elevilor care sunt declaraţi repetenţi la finalul unui an şcolar.

Mamele minore pot primi o bursă de cel puţin 700 lei pe lună 

Pentru a sprijini minorele care devin mame în tentativa de a-şi continua şi finaliza studiile, autorităţile au decis să acorde şi acestora un ajutor financiar. Pe perioada studiilor, mamele minore pot primi o bursă de cel puţin 700 de lei pe lună.

Spunem de cel puţin 700 de lei pe lună pentru că aceste burse se pot cumula cu alte tipuri de burse. Atenţie, însă, mamele minore care acumulează 60 sau mai multe absenţe nemotivate într-o lună nu mai primesc bursa de 700 de lei pe lună.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Educatie » Burse şcolare în anul 2023-2024. Ce bani pot primi elevii