Antena Meniu Search
x

Video Elevii care vor primi 450 de lei pe lună. Ce condiţii trebuie îndeplinite

Ministerul Educaţiei va aproba, vineri, criteriile de acordare a burselor de merit pentru elevii de liceu şi gimnaziu. Potrivit proiectului, se vor califica pentru bursă de merit primii 30 la sută dintre elevii din fiecare clasă, în ordinea mediilor obţinute. De asemenea, primesc automat bursă de merit toţi elevii cu medii de peste 9,50. Proiectul prevede şi burse sociale pentru elevii orfani sau din familii cu venituri scăzute.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 07.09.2023, 21:13

Vezi și

Burse pentru toţi elevii de gimanziu şi liceu cu medii peste 9,50, dar şi pentru primii 30% dintre elevii fiecărei clase. Elevii de clasa a V-a vor primi şi ei burse din ianuarie. Iar bursele pentru transportul celor care studiau în altă localitate decât cea de domiciliu au fost eliminate.

Burse de merit de 450 de lei pentru elevii cu rezultate bune la învățătură

"Practic, vor primi burse de merit 30% din elevii din fiecare clasă, iar în situaţia în care prin aplicarea acestui procent de 30% numărul rezultat nu va include toţi elevii care au o medie de minim 9,50, atunci listele se vor extinde astfel încât să cuprindă şi elevii care au obţinut în anul şcolar trecut o medie generală de cel puţin 9,50. (...) Am încercat să nu fim acuzaţi că schimbăm regulile în timpul jocului, pentru că sunt elevi care în anul şcolar trecut s-au pregătit şi au obţinut rezultate la învăţătură, respectiv medii generale peste 9,50 ştiind că acesta este pragul peste care se poate obţine o bursă de merit. (...) În situaţia în care numărul rezultat prin aplicarea procentului de 30% nu acoperă toţi elevii cu medii generale peste 9,50 atunci se va extinde lista pentru a fi incluşi şi aceştia", a declarat secretarul de stat în Ministerul Educației, Florin Lixandru, potrivit Mediafax.

El precizează că în acest an şcolar cuantumul bursei de merit este de 450 de lei. Noul regulament prevede burse de merit şi pentru elevii de clasa a V-a, dar abia din ianuarie 2024, după ce parcurg primele două module de studiu.

Pe acelaşi subiect

"La fel, şi aici se va aplica procentul de 30% şi în situaţia în care prin aplicarea procentului nu vor fi cuprinşi toţi elevii cu medii peste 9,50, listele vor fi extinse astfel încât toţi elevii de clasa a V-a cu medie peste 9,50 să poată beneficia de bursă de merit începând cu luna ianuarie", precizează Lixandru.

Elevii care se vor încadra pentru bursă socială vor primi 300 de lei

Trebuie să facă dovada venitului cei care vor aplica pentru bursă socială pentru familiile cu venit mic.

"În ceea ce priveşte bursele sociale, pentru că şi acolo au fost discuţii (...) am pus în aceeaşi categorie elevii orfani de unul sau de ambii părinţi care vor primi bursă socială fără a fi condiţionaţi de vreun nivel al venitului. Am prevăzut în acest proiect de ordin mai multe categorii de burse sociale. O bursă socială pentru familiile cu venit mic. Aici se vor încadra elevii care provin din familii care obţin un venit mediu pe membru de familie min 50% din salariul minim net pe economie, luându-se în considerare toate veniturile care fac obiectul impozitului pe venit. Avem şi bursele sociale pentru elevii cu unul sau ambii părinţi decedaţi, unde nu se vor lua în considerare veniturile pe membru de familie. Şi bursele pentru elevii care suferă de anumite afecţiuni, la fel fără a fi condiţionaţi de vreun nivel al venitului şi totodată bursele pentru copiii care provin din familiile monoparentale, la fel, nici aici nu vom lua în considerare venitul pe mebru de familie", a precizat Florin Lixandru.

Elevii care învaţă în altă localitate decât cea de domiciliu rămân fără bursa de transport

"Având în vedere că vor beneficia de facilităţi la transport, li se va deconta transportul, această categorie de burse nu a mai fost primită în categoria burselor sociale în noua metodologie", încheie Lixandru.

Proiectul de ordin privind metodologia de acordare a burselor va fi discutat vineri, la Ministerul Educaţiei, în Comisia de Dialog Social. După aprobare va fi publicat în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare. ​

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Permisul auto, valabil 15 ani în loc de 10. Sunteţi de acord cu proiectul?

Observator » Educatie » Elevii care vor primi 450 de lei pe lună. Ce condiţii trebuie îndeplinite