La 4 ani, Nicu abia numără până la 5: de ce nu merge la grădiniţă. Fraţii mai mari rezistă cu greu la şcoală. "Am avut zile când n-am avut bani de pacheţel"
Unul din patru copii merge la grădiniţă doar trei zile pe săptamană sau nici atât. Şi asta se vede. Aproape un sfert dintre ei nu reuşesc să numere pâna la 10 fără ajutor sau să lege o propoziţie din patru cuvinte. ONG-urile cer statului investiţii în infrastructură şi educaţie parentală urgentă. Ministerul Educaţiei are altă soluţie - noua Lege a Educaţiei va obliga toţi copiii să meargă la grădiniţă de la grupa mică din anul 2030.
De Mădălina Iacob la 17.10.2023, 21:58Nicu are aproape patru ani, dar nu ştie să numere până la cinci fără ajutor. Este mezinul unei familii cu cinci copii, dintre care cei mai mici sunt la grădiniţă. În localitatea Păuşeşti, judeţul Iaşi, acolo unde locuiesc, grădiniţa este prea departe de casa lor.
De ce nu merge Nicu la grădiniţă
"Dacă o să vină vreme ploioasă şi aşa... Nu pot să-i dau, că-i departe, îi mai ţin acasă. Pot să iasă câini de la vecini, maşinile pe şosea când ajung în centru... E greu", spune Cornelia Lăcătuşu, mamă.
Banii familiei, care munceşte în sat cu ziua, se duc pentru cei trei fraţi mai mari, care sunt la şcoală. "Am avut zile când n-am avut bani de pacheţel şi i-am ţinut acasă. Mai cântă şi ei cântecele, dar sunt colegi care ştiu mai bine ca ei", adaugă Cornelia Lăcătuşu, mamă.
17% dintre părinţii din România spun că cei mici nu ştiu să numere până la 10 înainte să intre la şcoală. Iar unul din 10 nu ştie să lege o frază din patru cuvinte. Sunt datele celui mai mare program de educaţie timpurie din România care ajută familiile din comunităţile vulnerabile.
Educaţia, prea scumpă pentru mulţi
"Peste 50 la sută dintre părinţi ne spun că nu îşi permit să îşi ducă copiii la grădiniţă. Ne uităm şi către părinţi, şi avem anul acesta 10.000 de părinţi care vor participa la sesiuni de consiliere. Avem nevoie de investiţie în educaţia timpurie din partea statului", spune Mihaela Nabăr, director World Vision România.
"De altfel, părinţii reclamă că nici grădiniţele nu sunt dotate corespunzător. Peste 60% spun că lipsesc materialele şi jucăriile pentru copii, iar 18% spun că cei mici au nevoie de activităţi zilnice mai diverse. Şi de educatori mai potriviţi generaţiei Alpha", transmite Mădălina Iacob, reporter Observator.
Ministerul Educaţiei vine cu altă soluţie - peste 7 ani, toţi copiii cu vârsta de grupa mică vor fi obligaţi să meargă la grădiniţă. "Încă, din păcate, există concepţia în rândul părinţilor cum că grădiniţa e un loc în care trimiţi copilul să îl ştii în siguranţă, nu să faci educaţie", spune Sorin Ion, secretar de stat Ministerul Educaţiei.
Aproape jumătate de milion de copii sunt în învăţământul preşcolar în acest moment în România.