Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Homeschooling în România. Este legal să faci şcoala de acasă? Cât costă un an şcolar

În ultima perioadă tot mai mulți părinți au început să opteze pentru a se ocupa ei de toate aspectele educației copiilor lor, alegând modelul de școală acasă, cunoscut în toată lumea drept Homeschooling.

de Redactia Observator

la 13.10.2023 , 15:19

Homeschooling în România. Este legal să faci şcoala de acasă Homeschooling în România. Este legal să faci şcoala de acasă - Arhivă Observator

Homeschooling sau şcolirea acasă este activitatea de educare a copilului de către părinți sau tutori profesioniști, în locul unei educații standard în școală.

În România, legislația privind homeschooling-ul, cunoscut și sub denumirea de “școală de acasă” sau “educație în familie”, este reglementată de Legea Educației Naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, și de Ordinul Ministerului Educației și Cercetării nr. 5567/2011.

Ce spune legislaţia română despre homeschooling

Articolul continuă după reclamă

În România legea este ambiguă, învățământul general fiind obligatoriu, iar retragerea nejustificată a copilului de la acest învățământ se pedepsește cu închisoare sau amendă. Legea nu menționează nimic referitor la ce semnifică „justificat” în asemenea cazuri, în condițiile în care există abandon școlar de 19-20% în învățământul obligatoriu.Constituția României scrie că „Părinții sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educația copiilor minori a căror răspundere le revine”.

Pe acelaşi subiect

În țările unde se practică această formă de educație, ea este strict reglementată, inspectoratele școlare urmăresc situția și ca să se poată face asta și la noi, educația la domiciliu ar trebui inclusă în lege. Dacă se acceptă, atunci trebuie construit un sistem de evaluare a cunoștințelor copilului pentru a se asigura că a atins nivelul de competențe echivalent vârstei. Aici nu este vorba de implicarea statului în viața de familie, ci de asigurarea dreptului la educație al copilului”.

Potrivit Asociației pentru Homeschooling România, în septembrie 2016 existau aproximativ 200 de familii din România au ales modelul „homeschool” pentru educația copilului lor, însă numărul real este mult mai mare.

În general, primul pas spre homeschooling este ca părintele să-și retragă copilul din sistem, cu foaie matricolă cu tot, și apoi să-l înregistreze la o școală-umbrelă, care va fi implicată în educația copilului. Acea școală îi dă părintelui documentele pe care ar trebui să le aibă pentru statul român.

Scriitorul Tudor Arghezi a fost adeptul școlirii acasă și nu și-a dat cei doi copii – Mitzura și Baruțu - la școală.

Principalele prevederi legale privind homeschooling-ul în România

  • Autorizația: Părinții sau tutorii legali care doresc să practice homeschooling-ul trebuie să obțină o autorizație din partea inspectoratului școlar județean. Autorizația este valabilă pentru o perioadă de doi ani și poate fi reînnoită.
  • Motivele pentru practicarea homeschooling-ului: Motivele acceptate pentru practicarea homeschooling-ului sunt: motive de sănătate (boli cronice, alergii severe etc.), motive religioase sau convingeri speciale, motive legate de activități artistice sau sportive de performanță sau motive în cazul copiilor care sunt actori de film, televiziune sau teatru.
  • Planul de învățământ: Părinții sau tutorii legali care doresc să practice homeschooling-ul trebuie să prezinte un plan de învățământ pentru copilul lor. Acest plan trebuie să cuprindă conținutul și metodele de predare, resursele educaționale utilizate și modul de evaluare a progresului copilului.
  • Evaluarea progresului: Copiii educați prin homeschooling trebuie evaluați periodic. Părinții sau tutorii legali trebuie să prezinte inspectoratului școlar județean un portofoliu care conține documente care atestă progresul copilului (lucrări, teste etc.), precum și rezultatele obținute la examenele naționale.
  • Interacțiunea cu școala: Copiii care sunt educați prin homeschooling trebuie să participe la activități educaționale organizate de școlile de stat sau particulare, precum și la examenele naționale pentru evaluarea finală a claselor a VIII-a și a XII-a.

Este important de menționat că procedurile specifice homeschooling-ului pot varia în funcție de deciziile și interpretările inspectoratelor școlare județene, iar reglementările legale se pot modifica în timp. Prin urmare, este indicat ca părinții sau tutorii legali interesați să se informeze direct la nivel local și să solicite informații actualizate privind procedurile specifice homeschooling-ului în România.

Cât costă un an de homeschooling în România

Pentru a face homeschooling, părinţii trebuie să îşi înscrie copiii la o „şcoală-umbrelă”, unde, contra unei taxe anuale, vor primi în cadrul programei platformei de homeschooling materiale didactice sau îndrumări pentru parcurgerea materiei.

Unele dintre aceste instituţii oferă chiar lecţii cu anumiţi lectori, în situaţia în care părinţii nu pot explica suficient de bine materia. Totuşi, trebuie menţionat că aceste şcoli-umbrelă nu sunt acreditate de Ministerul Educaţiei.

Părinții apelează la aceste școli-umbrelă din străinătate pentru că, legal, singurii care ar putea face școala de acasă sunt copiii cu probleme de sănătate.

Pentru părinţii care au deja copiii înscrişi în sistemul de învăţământ de stat, trecerea la homeschooling se face prin transfer, pe baza înscrierii la „şcoala-umbrelă” sau, dacă nu este acceptată prima variantă, retragerea din școală românească, printr-o cerere depusă directoratului instituţiei.

Potrivit life.ro, studiatul de acasă ar cost în jur de 500 de euro de copil pe an. Nu ai rechizite, taxe școlare sau celebrul fond al clasei, cadouri pentru profesori.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Educaţie » Homeschooling în România. Este legal să faci şcoala de acasă? Cât costă un an şcolar