Legile Educației, în avizare ministerială, ar putea fi aprobate pe 23 martie. Scandal pe noua formulă a examenului de admitere la liceu
Nou scandal din cauza proiectelor noilor legi ale învăţământului. Legile Educației au intrat joi în procesul de avizare interministerială și ar putea fi adoptate de Guvern în ședința din 23 martie, după care să fie trimise spre dezbatere în Parlament. USR a cerut ministrului Ligia Deca să publice toate propunerile primite.
De Redactia Observator la 09.03.2023, 12:38Propunerile Ministerului Educaţiei pentru învăţământul preuniversitar şi superior au ajuns joi pe masa Guvernului şi au fost analizate în şedinţă. A apărut şi o nouă propunere din partea sindicatelor care vor o nouă formulă a examenului de admitere la liceu.
Mai precis, un examen care să cuprindă cinci probe: matematică, informatică, limba română, la alegere dintre fizică, chimie sau biologie, dar şi între istorie şi geografie, iar acolo unde este cazul, limba maternă. Asociaţia părinţilor şi Consiliul Elevilor au reacţionat rapid şi spun că nu sunt de acord cu această nouă propunere. Ei susţin în continuare Evaluarea Naţională pentru admiterea la liceu. Legea trebuie să fie aprobată în Guvern până la data de 23 martie.
"Pachetul lesgilativ intră într-o nouă dinamică, cea a dezbaterii și avizării în cadrul Guvernului, interministeriale, legile sunt publice din 27 februarie, astfel încheindu-se întregul proces de dezbatere publică", a spus la începutul ședinței de Guvern de joi ministrul Educației Ligia Deca.
Ea susține că Legea Învățământului Preuniversitar se bazează pe trei pioni importanți: "creșterea calității în educație și reducerea anlfabetismului funcțional, creșterea incluziunii, echității și reducerea abandonului școlar și un al trelea care este reprezentat de integrarea tuturor lecțiilor pe care le-am învățat împreună, în perioada pandemiei și a altor situații de criză pe care țara noastră le-a traversat în ultimii ani".
- 750.000 de lei, cea mai mare sumă încasată de un profesor din București pentru meditații și alte activități...
- Vacanţa de Paşte 2024. Propunerile ministrului Educaţiei stârnesc tot mai multe controverse. Câte zile libere ar...
- Miruna Croitoru, reprezentant al Consiliului Elevilor, şi secretarul de stat Sorin Ion, despre Legile Educaţiei
"Referitor la Legea Învățământului Superior, ne durim în primul rând comunități universitare bine ancorate în comunitatea internațională, inclusiv prin mobilități susținute financiar și prin proiecte de colaborare în zona academică și în zona cercetării. În condițiile în care aproape unul din doi studenți abandonează studiile universitare mai ales în prima parte a programelor propunem măsuri adecvate pentru a combate acest fenomen și a orienta mai bine tinerii pe parcursul lor academic. Consolidăm învățământul centrat pe student, inclusiv participarea tinerilor în procesele decizionale, definim mai bine noțiunea de integritate și etică universitară", a mai spus ministrul Educației.
Premierul speră ca legile să fie adoptate de Guvern în 23 martie. "Sper ca procesul să fie parcurs în următoarele două săptămâni, astfel încât nu mai târziu de ședința din 23 martie să aprobăm la nivelul Guvernului pachetul de legi și să le înaintăm Parlamentului spre dezbatere și aprobare", a spus Nicolae Ciucă.
USR îi cere ministrului Ligia Deca să publice toate propunerile primite
USR îi cere ministrului Educaţiei Ligia Deca să publice toate amendamentele şi propunerile primite pentru noile legi ale Educaţiei şi să nu le secretizeze, aşa cum a făcut timp cinci de luni cu proiectele.
"S-au încheiat cele câteva zile de consultări publice pentru proiectele noilor legi ale Educaţiei. Îi cer public doamnei ministru Deca să comunice toate amendamentele şi propunerile pe care le-a primit în această perioadă de dezbatere publică. Cred că cineva şi-a pierdut complet uzul raţiunii să ajungă să ignore în totalitate întreaga societate. După cinci luni de aşteptare, ni s-au pus pe masă 338 de pagini de lege şi doar opt zile în care să citim, dar să nu comentăm. De unde această sfidare la adresa profesorilor, părinţilor, copiilor?", a declarat senatorul USR Ştefan Pălărie, potrivit unui comunicat de presă al partidului.
Din informaţiile USR, Ministerul Educaţiei a primit zeci de amendamente la legile prezentate de Ligia Deca, de la elevi, profesori, de la societatea civilă, de la mediul privat. "Este normal ca societatea să ştie dacă Guvernul şi ministrul Educaţiei mai ascultă de ce vor elevii şi profesorii sau dacă ascultă doar de şefii de partid şi de la Cotroceni", mai transmite Ştefan Pălărie. USR condamnă felul în care ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a organizat un simulacru de dezbatere publică asupra modificărilor la Legile Educaţiei şi pregăteşte amendamente pe care să le depună în Parlament, conchide sursa citată.
Proiectele de legi au fost publicate de Ministerul Educației pe 27 februarie iar până pe 7 martie au mai putut fi trimise propuneri de modificare sau completare.