Antena Meniu Search
x

Video Legile Educaţiei. Cum se schimbă Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională: vor intra în vigoare peste 4 ani, dar părinţii şi elevii le contestă deja

Admiterea la liceu se va face şi cu Evaluare Naţională şi cu examen. Schimbări vor fi şi în ceea ce priveşte Bacalaureatul. Elevii de clasa a douăsprezecea vor avea două probe în plus. Aşa arată noile legi ale Educaţiei, prezentate azi de ministru. Deşi vor intra în vigoare peste 4 ani, părinţii şi elevii le contestă deja.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 27.02.2023, 20:25

Vezi și

Noile legi ale Educatiei prevăd Evaluare Nationala pentru toti copiii de clasa a opta. În plus, liceele care dovedesc ca au o concurenta mare la anumite specializari, pot organiza examene proprii de admitere pentru candidaţi. "Liceele pot alege două probe pliate pe profil. De exemplu, pentru Științele naturii pot alege chimia şi biologia în aşa fel încât să poată selecta dedicat pentru potrivirea cu profilul respectiv. Pentru 60% din locurile de pe profilurile vizate se poate da concurs, 40% din locuri rămânând în repartizare computerizată", a declarat Ligia Deca, ministrul Educaţiei.

Legile Educatiei in varianta Deca aduc schimbări şi pentru profesori

Părinţii şi elevii sunt revoltaţi. "Nu suntem de acord cu admiterea. Creăm discriminare în sistemul educaţional ca să nu mai vorbim de meditaţii Luam în calcul stresul la care copiii vor fi supuşi într-un timp atît de scurt", a declarat Iulian Cristache. Noul Bacalaureat va aduna 10 probe, iar elevii de la profilul tehnologic vor avea un examen propriu. "Rămânem cu două probe de competențe lingvistice la limbă străină, pentru a crește potențialul de angajare. Ce avem in plus faţă de formula de acum este o probă aşa zis complementară pentru competențe de bază care pentru profilul uman va fi  la matematică sau ştiinţe ale naturii, iar pentru profilul real o probă la alegere pentru disciplinele socio-umane", a declarat Ligia Deca, ministrul Educaţiei.

Elevii vor putea da toate probele de competenţe în timpul anului şcolar. Legile Educatiei in varianta Deca aduc schimbări şi pentru profesori. Specializarea de invatator ramane la liceele pedagogice. Profesorii care vor preda in mediul rural vor primi o bursa egala cu salariul mediu brut daca garanteaza ca raman in zonele defavorizate timp de cinci ani de zile. Ligia Deca promite si salarii mai mari pentru profesori. La capitolul etică, mandatele rectorilor vor avea o durată de 5 ani si se vor putea înnoi doar o singura dată.

"Tezele devin documente publice timp de 90 de zile în aşa fel încât oricine să le poată consulta şi să poată sesiza eventualele abateri înainte ca teza să fie susţinută", a declarat Ligia Deca, ministrul Educaţiei. Ligia Deca isi doreste ca noile legi sa ajunga pe masa guvernului pe 8 martie. Maiapoi urmează dezbaterea pralamentara. Dar pentru ca aceasta lege sa intre in vigoare de anul viitor, trebuie neaparat ca proiectul sa fie aprobat in Parlament pana la inceputul lunii septembrie. Impactul bugetar ajunge la 31 de miliarde de lei pentru sistemul de învatamant preuniversitar si la aproape 6 miliarde pentru sectorul universitar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Educatie » Legile Educaţiei. Cum se schimbă Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională: vor intra în vigoare peste 4 ani, dar părinţii şi elevii le contestă deja