Antena LIVE

Curs valutar

Luni, 5 septembrie, începe noul an şcolar: aproape 3 milioane de elevi şi preşcolari încep cursurile. Ce noutăţi aduce anul şcolar 2022-2023

Aproape 3 milioane de elevi şi preşcolari încep luni cursurile noului an şcolar 2022-2023 în peste 17.800 de unităţi de învăţământ.

De la 04.09.2022, 09:39
WhatsApp

Părinţii au acces în unităţile de învăţământ la festivităţile de începere a cursurilor noului an şcolar, a precizat, vineri, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Anul şcolar 2022 - 2023 are o durată de 36 de săptămâni de cursuri. Prin excepţie, pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 2 iunie 2023. Pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 9 iunie 2023.

Anul şcolar 2022-2023 este structurat astfel:

În ziua de 5 octombrie - Ziua internaţională a educaţiei - şi în zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă nu se organizează cursuri. Programul naţional 'Şcoala altfel' şi Programul 'Săptămâna verde' se desfăşoară în perioada 27 februarie - 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe nu se planifică în acelaşi interval de cursuri. Prin excepţie, la clasele din învăţământul liceal - filiera tehnologică, din învăţământul profesional şi din învăţământul postliceal, în perioadele dedicate programelor 'Şcoala altfel' şi 'Săptămâna verde' se organizează activităţi de instruire practică.

Pe acelaşi subiect

Sorin Cîmpeanu afirma la începutul săptămânii că 96% dintre posturile didactice sunt deja ocupate

În situaţia suspendării cursurilor, conform Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, măsurile privind parcurgerea integrală a programei şcolare prin modalităţi alternative stabilite de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ nu se dispun în perioada vacanţelor şcolare.

Totodată, în situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climaterice locale speciale şi de specificul şcolii, inspectoratele şcolare pot aproba, cu avizul Ministerului Educaţiei, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar stabilite prin prezentul ordin.

Solicitarea de modificare a structurii anului şcolar se face după consultarea consiliului reprezentativ al părinţilor. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirma la începutul săptămânii că 96% dintre posturile didactice sunt deja ocupate. Potrivit acestuia, 80% dintre posturile de directori şi directori adjuncţi au fost ocupate prin concurs, în prezent fiind în derulare o nouă rundă pentru ocuparea posturilor rămase.

De asemenea, 374 de unităţi de învăţământ sunt relocate, cele mai multe în Bucureşti - 36, Vaslui - 40, Constanţa şi Prahova - 18, unde sunt efectuate lucrări majore de reabilitare a clădirilor şi de extindere iar contractele încheiate au date de finalizare ce depăşesc 5 septembrie. Totodată, Cîmpeanu a precizat că manualele şcolare sunt în şcoli în proporţie de 98%.

Marţi, într-o videoconferinţă cu prefecţii, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, declara că 3.783 de clădiri şcolare funcţionează fără autorizaţii de securitate la incendiu, însă 862 dintre acestea sunt în curs de conformare. Bode susţinea că din cele 17.872 de unităţi de învăţământ preuniversitar evaluate la nivel naţional, 57% nu sunt asigurate cu pază, iar 43% de unităţi de învăţământ beneficiază de o formă de pază asigurată cu resursă proprie, cu societăţi specializate de pază sau în format mixt. La deschiderea noului an şcolar se vor afla în teren 8.800 de poliţişti, jandarmi şi pompieri, a anunţat Bode.

Parlamentarii vor lucra luni în teritoriu, cu ocazia începerii anului şcolar

Deputaţii şi senatorii vor lucra luni în teritoriu, cu ocazia începerii noului an şcolar, notează Agerpres. Potrivit programului aprobat, Camera Deputaţilor va avea şedinţă de plen marţi, de la ora 16,00 - în care este prevăzută dezbaterea moţiunii simple a USR împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu -, şi miercuri, de la ora 10,00, urmată de vot final, în timp ce joi va fi activitate în comisiile parlamentare. Totodată, Senatul va avea şedinţă de plen doar marţi de la ora 15,00, iar restul săptămânii va lucra în comisii.

Schimbare majoră în ceea ce priveşte cataloagele şi carnetele elevilor

Cu o săptămână înainte să înceapă şcoala, ministrul Educaţiei schimbă iar sistemul. Media din gimnaziu va fi eliminată din procedura de admitere la liceu chiar de anul viitor. Deci, pentru elevii de clasa a opta nu mai contează acum decât nota pe care o vor obţine la Evaluarea Naţională. Tot astăzi a fost stabilit şi calendarul examenului de Bacalaureat. Între timp, însă, aproape 30 de mii de persoane au semnat o petiţie pentru demiterea lui Sorin Cîmpeanu.

Regula se va aplica pentru toţi elevii care încep clasa a opta peste o săptămână. Şi tot cu o săptămână înainte să sune clopoţelul, au fost decise şi datele examenelor din vara viitoare. Pentru elevii de clasa a douăsprezecea, probele scrise ale examenului de Bacalaureat vor începe în data de 26 iunie 2023, iar pentru cei de clasa a opta, cu prima probă la Evaluarea Naţională, va începe în data de 19 iunie.

Noul an şcolar va arăta diferit din această toamnă. Semestrele vor fi înlocuite de module. Iar asta va schimba complet şi cataloagele, dar şi carnetele elevilor. Noile comenzi urmează să soseasca în Capitală. Chiar dacă nu au aflat noul orar final încă, elevii spun că abia aşteaptă să îşi revadă colegii după vacanţa de vară. Cei mai mici dintre ei, cel puţin. Cum pentru profesori vacanţa s-a terminat, mulţi dintre ei au început deja să pregătească sălile de clasă pentru data de 5 septembrie.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

elevi scoala profesori parinti an scolar sorin cimpeanu program an scolar 2022 2023
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale....
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024