Sala de clasă cu cel mai curat aer, cea mai bună lumină şi acustică. Doi ingineri au făcut magie într-un liceu din Bucureşti
Într-un liceu din Bucureşti există sala de clasă cu cel mai curat aer, cea mai potrivită lumină şi cea mai bună acustică. Este performanţa a doi ingineri de la Universitatea Tehnică de Construcţii care în doar o lună au transformat o clasă obişnuită într-una perfectă pentru orele lungi de studiu. Totul, fără să cheltuie un leu din bugetul şcolii.
De Andre Rotaru la 13.11.2021, 10:20Cu lumină albă, puternică şi difuză, la temperatură optimă şi cu aer filtrat. Aşa învaţă o parte dintre elevii de la liceul Mihai Viteazul din Bucureşti. În doar o lună, doi ingineri au reuşit să transforme o clasă obişnuită într-una aproape perfectă pentru studiu.
În clasă, calitatea aerului este monitorizată constant. În momentul în care senzorii detectează o creştere a concentraţiei de dioxid de carbon, purificatorul de aer porneşte automat şi poate aduce în acest spaţiu până la 1000m3 de aer proaspăt în fiecare oră.
Tiberiu Catalina, inginer: Acest debit de aer minimal nu se poate asigura doar prin deschiderea ferestrelor în cele 10 minute de pauză. În spate are o serie de filtre, are ventilatoare care sunt foarte silenţioase.
Sala de clasă are şi cea mai bună acustică
- Povestea unei tinere inginer, pasionată de agricultură. Pomii fructiferi, afacerea de succes a Nicoletei."Este o...
- Un fost ministru afgan, cu diplomă de inginer la Oxford, livrează pizza pe bicicletă în Germania
- Un inginer din Gorj a umflat facturile la apă ca să îşi atingă targetul. Directorul firmei l-a sancţionat...
Şi acustica sălii a fost îmbunătăţită. Pereţii au fost căptuşiţi cu panouri fonice, care reduc ecoul în încăpere.
Tiberiu Catalina, inginer: Tot ceea ce vorbeşte profesorul ajunge mult mai bine la nivelul elevilor.
Profesor: Profesorul pleacă odihnit de la oră din această sală de clasă pentru că nu trebuie să folosească o tonalitate ridicată. Este o îmbunătăţire semnificativă şi se simte acest lucru şi din partea elevilor.
Până şi temperatura din sala de clasă este ideală pentru învăţat. Două robinete cu termostat păstrează constant sala de clasă la aproximativ 20 de grade Celsius.
''Parcă respiri un pic mai uşor. Lumina ajută foarte bine mai ales că dimineaţa la ora 8 când nu ai chef de ore te trezeşte.''
''Ne auzim mult mai bine profesorii.''
Cea mai mare parte din banii necesari pentru modernizare a venit chiar de la firmele care produc echipamentele folosite. Cei doi ingineri au avut însă şi de scos bani din propriile buzunare.