Uniformele şcolare. Ce păreri au elevii și părinții, dar și ce ne recomandă specialiștii
Am supravieţuit şi primei săptămâni de şcoală, traficului şi stresului. Dar unele probleme sunt în curs de tranşare. Cum ar fi cea a uniformelor. Primele ţinute identice pentru şcoală au apărut în secolul al XVI-lea, în Anglia.
De Redactia Observator la 16.09.2019, 14:11Am supravieţuit şi primei săptămâni de şcoală, traficului şi stresului. Dar unele probleme sunt în curs de tranşare. Cum ar fi cea a uniformelor. Primele ţinute identice pentru şcoală au apărut în secolul al XVI-lea, în Anglia. Iar la noi au ajuns, mai târziu, undeva aproape de 1900, la Drobeta Turnu Severin. Astăzi au ajuns opţionale. Fiecare şcoală decide dacă o păstrează sau nu.
Un colegiu din Ploieşti a optat pentru o ţinută la alegerea elevilor. Copiii sunt îmbrăcaţi în tricouri sau cu cămăşi, după bunul plac. Au însă un mic semn distinctiv pe care trebuie să îl poarte.
Carmen Băjenaru- Dir. Col. National I.L.Caragiale: Grena, fiind culoarea colegiului nostru, şi eventual, cu portretul lui Caragiale imprimat pe aceste piese vestimentare.
Elev: Mi se pare o idee foarte proastă, pentru că, în general, cei care trebuie să suporte costurile uniformei şcolare nu sunt cei care se ocupă de educaţie, nu este şcoala, consiliul Judeţean sau Local, sunt părinţii, iar costurile astea sunt destul de mari.
Părinte: Sunt de acord! Şi noi am purtat uniforme şi era bine, pentru că unii elevi provin din familii cu mai mulţi bani, alţii cu mai puţini, nu trebuie să mai existe diferenţele astea.
La asta s-a gândit şi conducerea unei şcoli, tot din Ploieşti, unde uniforma încă este la modă. Elevii poartă sarafane şi pantaloni, în culorile albastru şi negru. Pentru asta, părinţii plătesc în jur de 150 de lei.
Anca Danilof, Directoare Gimnaziul„Sf. Vasile" Ploiești: Nouă astăzi ne place să spunem că şcoala noastră are un semn distinctiv, decis în acord cu cadrele didactice şi cu părinţii elevilor, prin aceasta respectăm şi tradiţia şcolii noatre - tradiţia este succesul.
În ultimele două decenii au tot existat încercări de a reintroduce uniforma în toate şcolile. A existat chiar şi un proiect de lege din 2017 care prevedea asta. Totul a rămas însă la stadiul de iniţiativă.
Loredana Chelba, stilist: Pe de o parte, normal ar fi să nu introducem uniformele la copii pentru că este un mod prin care le ştirbim personalitatea, fiecare are propria identitate, fiecare poate comunica cu felul prin care se îmbracă, pe de altă parte trăim în Rmânia, social cu siguranţă există diferenţiere şi îi afectează foarte tare pe cei care nu se pot ridica la nivelul celor care o fac.
Specialiştii în stiling au relizat pentru Observator o posibilă uniformă pentru adolescenţi: şi pentru că în rândul tinerilor se poartă jeansul, avem unul de culoare neagră, o cămaşă clasică, reinventată şi pentru un outfit complet, un pulover cu o culoare mai stridentă.
O variantă care nu trece de 200 de lei. La fel şi pentru băieţi. Specialiştii spun că la băieţi este mai uşor, cu un pantalon de culoare neagră, un tricou şi cu un sacou smart casual, cu siguranţă nu vei da niciodată greş şi vei arăta cool.
Şi totuşi şcoli de prestigiu din Marea Britanie, Spania sau Finlanda au uniforme pentru elevi. După modelul lor, şi la noi din ce în ce mai multe şcoli au decis să impună o anumită ţinută.